Archief

1. Duitse aanval langs Wijtschate

Er had inderdaad bij Wijtschate een Duitse raid plaatsgevonden. Daarbij hadden de aanvallers witte overalls gedragen om gecamoufleerd te zijn in het besneeuwde landschap. De aanval was afgeslagen maar had nogal wat slachtoffers gekost. Een van de dodelijke slachtoffers die ochtend was Charles Snelling wiens portefeuille door een kogel doorboord werd. De portefeuille en de ontroerende inhoud worden permanent tentoongesteld in het In Flanders Fields Museum.

 

Foto 1: Charles Snelling met vrouw en kind in betere tijden.

2. kasteel Verschoore

Zie hier .

 

3. voortdurend kanonnen bijgebracht op de hele sector van Ieper

 Ook Albert Baert in Poperinge merkte sterk de “versterking van de effectieven” aan het Ieperse front op:

“Ma 1 tot Di 9 jan: Men vertelt dat er gevreesd wordt voor eene duitschen aanval tussen Yper en Armentiers.       

Woe 10 jan: Er wordt veel munitie opgevoerd rond Yper, waar de kanons zeer dicht bijeen staan en waar men er nog gedurig toevoert.

Do 11 tot Zat 13 jan: Er zijn veel meer soldaten in de streek dan naar gewoonte. Zou langs hier een aanval plaats hebben? God spare ons.

Ma 29 jan: Buitengewoon vervoer dezen nacht. Treinen op met soldaten,  ook auto's en lorries. 12 zware kanons (met 8 paarden bespannen) op; 16 batterijen kleine kanons. Honderden lorries staan overal tegen de stad, beladen met munitie en gereed om op te trekken.

Di 30 jan: Rond de stad staan overal kanonnen gereed. Noord-Frankrijk krioelt van de soldaten.

Woe 31 jan: Nog immer toevoer van kanons en munitie.

Zat 3 feb: Men vertelt dat de kanons zoo dicht tegeneen staan, veel dichter dan in de Somme, vertellen de soldaten.” (bron: A. Baert, o.c. )

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug