Archief

1. nieuw kerkhof

 Zie hier

 2. het kasteel van de Lovie

 Een overzicht van de geschiedenis van het kasteel en haar bewoners vind je hier

 Foto 1: Kasteel De Lovie in 1913

 3. de prins van Wales en zijn broer, zeeofficier

 De prins van Wales is een dynastieke titel voorbehouden aan de Britse troonopvolger. In 1916 was dat Edward, de oudste zoon van koning George V en koningin Mary, geboren op 23 juni 1894. Hij zou als koning Edward VIII regeren van 20 januari 1936 tot 11 december 1936.

Edwards anderhalf jongere broer Albert is de ‘zeeofficier’ waar Van Walleghem het over heeft. Albert, ook wel ‘Bertie’ genoemd, werd geboren op 14 december 1895. Vanaf 1909 ging hij als matroos naar Royal Navy College in Osborne. Hij deed het daar goed en werd in 1911 overgeplaatst naar het Royal Naval College in Dartmouth. In september 1913 werd hij aangesteld als Midshipman (marineofficier in opleiding). Tijdens de Slag bij Jutland (31 mei-1 juni 1916) diende hij op het schip HMS Collingwood. Hij moest de oorlog vroegtijdig verlaten omdat hij een maagzweer had. Hij werd daarvoor in 1917 geopereerd.                                                                                                   Nadat zijn oudere broer op 11 december 1936 troonsafstand had gedaan, volgde Albert hem op als koning George VI en bleef dat tot aan zijn dood in 1952. Hij was getrouwd met Elisabeth Bowes-Lyon, de latere “Queen Mum”. Zijn oudste dochter volgde hem op  als Elisabeth II


Foto 2: De Prince of Wales tijdens de Eerste Wereldoorlog

Foto 3: Prince Albert in 1919

 4. het Heet

Het Heet is een wijk in Reningelst naar de flank van de Scherpenberg op, in de buurt van de huidge straat Zandberg. De naam ’t Heet bestond al in 1651. Herberg De Mane bestaat niet meer maar bevond zich halfweg tussen de nu nog bestaande etablissementen De Zon en Het Firmament.  

 5. het echelon

Dit is het hoofdkwartier

 6. de brigadier

Een brigadier in het Belgische leger was een lagere gegradueerde. De graad dateerde uit de Franse tijd maar werd in 2014 afgeschaft en vervangen door korporaal. De rang vormde dus een groot contrast met gelijknamige graden in andere legers. In het Britse leger is een Brigadier een brigadegeneraal !

7. de Slag van De Klijte

 Weer een mooi staaltje van de ironie die Achiel Van Walleghem soms aan de dag kan leggen. 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug