Archief

Foto 1: Vandaag verscheen ook in de krant Ons Vlaanderen een schets van Dikkebus in de eerste oorlogsmaanden. Van WAlleghem vermeldt het echter niet.  

 

1. 142 huizen helemaal weg.

Dit wil dus zeggen dat meer dan twee op drie huizen zwaar tot helemaal vernield zijn, en dat met nog enkele maanden van zware gevechten in de nabijheid in het verschiet.


Foto 2: de kerk van Dikkebus tegen het einde van 1918

 

2. E.H. De Waele

Achilles Dewaele was geboren op 4 februari 1879 en is dus een leeftijdsgenoot van Achiel Van Walleghem. Tot priester gewijd in 1902 was hij leerkracht aan het college van Menen toen de oorlog uitbrak. Toen door allerlei omstandigheden er een priestertekort was in Kortemark, nam hij er in 1916 de post van onderpastoor aan. Na de oorlog was hij onder meer pastoor in Lichtervelde, Damme en Dentergem.  

 

3. geëvacueerd uit Kortemark en nu in Tessenderlo

Vanaf de zomer van 1917, toen door het geallieerde offensief de oorlog dichterbij kwam, werd de burgerbevolking van Kortemark door de Duitsers geëvacueerd. Op 13 november 1917 vertrokken de laatste “verplichte vluchtelingen” naar Limburg. Zo’n 360 Kortemarkenaren kwamen in Tessenderlo terecht. Onderpastoor Dewaele zou als hun pastoor dienden tot april 1919.

 

Foto 3: Kortemark onder Duitse bezetting

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug