Archief

1. de 2de Canadese divisie

Voor een samenstelling van deze divisie, zie hier

Foto 1: Op een Britse loopgravenkaart van juli 1918 treffen we in de buurt van Reningelst kampen aan met naar Canada verwijzende namen.

2. 3 Canadese divisies

Met name de eerste, de tweede en de derde divisies van de Canadian Expeditionary Force. In juni 1916 zou ze betrokken worden in de zogenaamde Slag bij Mount Sorrel.

In Canada leeft de naam Dikkebus voort in Dickebusch Creek, een riviertje bij Chetwynd, British Columbia. 

3. Portugese kanons

Het ging om Franse soixante-quinzes, model 1904, geproduceerd voor het Portugese leger maar in 1915 door de Fransen aan de Belgen geleverd om hun verliezen te compenseren. In het legermuseum in Brussel staat dergelijk kanon tentoongesteld. De Portugese inscripties op het toestel zijn nog goed leesbaar. Meer informatie (in het Frans) over dit kanon vindt U hier

Foto 2 : Een Portugees kanon dat door het Belgische leger gebruitk werd tijdens de Eerste Wereldoorlog, Koninklijk Museum van het leger en de Krijsgeschiedenis, Brussel.

4. ze zijn steeg

Steeg is een West-Vlaams woord voor: “dat weêrstand biedt, dat niet medewilt” (Fr. Résistant). Iemand is steeg, die traag en weinig gewillig is om iets te doen, stug. (bron: L. De Bo: Westvlaamsch Idioticon, Gent, 1892)

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug