Archief

1. aalmoezenier Fitzgibbon

De Ierse aalmoezenier John Fitzgibbon (Castlerea 15 juli 1882) diende sinds 1916 in de 6de divisie. Hij zou de oorlog niet overleden. Op 18 september 1918, in de buurt van Saint-Quentin, werd hij kort na een veldbegrafenis en toen hij gewonden bezocht, geraakt door een granaatscherf. Hij ligt begraven in Trefcon British Cemetery, Caulaincou (Aisne), graf  B 56.

Foto 1 : de medal card van John Fitzgibbon (National Archives)

Foto 2: de brief aan de Provinciaal van de Ierse Jezuïeten waarin de dood van Father Fitzgibbon wordt gemeld. (uit Damien Burke (Ed). Irish Jesuit Chaplains in the First World War. Dublin, 2014.)

Foto 3: Trefcon British cemetery waar Father Fitzgibbon begraven ligt.

 

2. SJ

De S. J. is de afkorting van “Societas Jesu”, officiële naam van het Gezelschap van Jezus, de Jezuïeten: een Rooms-Katholieke kloosterorde, in 1540 gesticht door Ignatius van Loyola. Hij werd de eerste generaal en hij stimuleerde uitgebreide missionaire activiteit in India, China, Japan en de Filippijnen. In de Contrareformatie bewogen de jezuïeten zich op het gebied van onderwijs en wetenschap. De ordegeneraal wordt voor het leven gekozen. Het noviciaat duurt minstens 10 jaar en omvat een priesteropleiding en vaak een andere studie. (Gewijd of Vervlogen?)

 

3. 6de divisie

Voor de samenstelling van de 6th Division BEF, zie hier.

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug