Archief

1. 150’ers

De 150’ers waar Van Walleghem het over heeft, is Brits gechut van 150 mm of 15 cm of 6 inch. Het meest gebruikte 6 inch-model was de BL 6 inch 26 cwt howitzer. Die houwitser werd door Vickers ontwikkeld en voor het eerst ingezet in 1915. De combinatie van vuurkracht, bereik en beweeglijkheid (voor die tijd) maakte het een van de belangrijkste wapens van het Britse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Foto 1: Een 6 inch-houwitser in actie

Foto 2: Het verplaatsen van een 6 inch-houwitser in de puinen van Boezinge, 16 augustus 1917

 2. dat de Russen voortdurend ontschepen in Marseille

Het gaat om de “1e speciale infanteriebrigade” met bijna 9.000 Russische militairen. Die brigade was gevormd om ingezet te worden aan het westelijk front. De Russen, die het zelf niet gemakkelijk hadden aan het oostelijk front, wilden zo hun westelijke bondgenoten ter hulp schieten. De in Frankrijk aangekomen Russen werden uitgerust met Franse helmen, wapens, gasmaskers en dergelijke.

Om Marseille te bereiken, waren de Russische troepen eerst per spoor naar het Verre Oosten gebracht. In Dairen, een Japanse haven in Noord-China, waren ze aan boord van Franse schepen gegaan voor de verre tocht, onder meer door het Suezkanaal.

Zie ook hier en hier

Foto 3 & 4: De aankomst van de Russische brigade in Marseille

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug