Archief

foto 1: De kerk van Dikkebus op 8 mei 1915, getekend door de Britse soldaat Everard Yates (Liverpool Scottish) die op 16 juni 1915 bij de aanval op Bellewaerde om het leven zou komen.


1. Nog eens vallen de Duitsers aan

Op 8 mei 1915 vond een grote Duitse aanval plaats op de Britse posities ten oosten van Ieper. In de Britse nomenclatuur woedde van 8 tot 13 mei 1915 de “Battle of Frezenberg Ridge”. De frontlijn zal nog maar eens richting Ieper opschuiven.  

 

2. Poperinge geweldig beschoten

“L'après-midi du 8: bombardement de la ville” (Bron: Debruyne Augusta: op. cit.)

“Vrijdag 7 mei: Deze nacht werd Poperinghe 4 maal beschoten, wel een 50-tal obussen. 's Avonds vallen weer een 30-tal obussen

Zaterdag 8 mei: 's Namiddags 9 grote (380) obussen buiten de stad, langs den Veurenschen steenwege” (Bron: Baert, op. cit.)

 

3. Men spreekt van een zegepraal van de Belgische en Franse troepen

Het is niet duidelijk waar dit op zou kunnen slaan. Misschien ging het alleen maar om een gerucht. Wel wordt er in die dagen zwaar gevochten in de buurt van de petroleumtanks, langs de IJzer voorbij Diksmuide. Omdat de Belgische aanvallen op die Duitse positie mislukken zullen de Belgen er vanaf midden mei 1915 een naderingsgang graven: dat wordt de beruchte Dodengang. 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug