Archief

1. Fantassins des montagnes

Fantassins des montagnes is een onofficiële verzamelterm waarmee Franse bergtroepen worden aangeduid maar die Van Walleghem onderscheidt van de reeds eerder vermelde chasseurs alpins.

2. Zoeaven

Oorspronkelijk samengesteld uit autochtone berbers werden de Zouaves louter gerecruteerd onder de Franse kolonistenbevolking in de Noord-Afrikaanse kolonies. Om de afkomst van de Zoeavenregimenten te onderstrepen bleef hun uniform typische “exotische” kenmerken behouden.

3. Hier zijn nu ook alle soorten troepen…

Op 8 december 1914 besloot de Franse legerleiding dat het 16e Corps d’Armée zou worden vervangen bij Hill 60 en Sint-Elooi door het 32e Corps d’Armée. In de nacht van 8 op 9 december kwam de 42e Division d’Infanterie aan, de nacht erna de 38e Division d’Infanterie. Die laatste divisie bestond uit zoeaven en tirailleurs uit Noord-Afrika. Deze troepen vielen Van Walleghem meteen op. Op 10 december 1914 verloren de nieuwe Franse troepen de eerste lijn op de rand van de Côte 60, die weldra de geschiedenis in zou gaan onder zijn Britse naam: Hill 60. 

4. Tirailleurs algériens

De tirailleurs algériens, soms ook Turcos genoemd, behoorden tot het Armée d’Afrique van de het Franse leger. Zij werden hoofdzakelijk bevolkt door autochtonen uit de Franse kolonies in Noord-Afrika. Het officierenkorps bestond echter vanaf een zekere graad uit vooral Franse militairen.

5.  begrafenis van kapitein Planche

Jean Louis Michel Planche

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug