Archief

1. De Belgische soldaten dragen een ijzeren helm in kakikleur

Om het stijgend aantal hoofdwonden tegen te gaan, ging elk leger vanaf het einde van 1915 helmen invoeren.  Aangezien de metalen helm die werd ontworpen door de Franse onderintendant 1ste Klasse Adrian het Franse leger volledige voldoening had gegeven, voerde het Belgische ministerie van oorlog vanaf 4 oktober 1915 deze helm in. Meteen nadat ze haar eigen fronttroepen ermee had uitgerust, leverde de Franse intendance 50 000 helmen aan de Belgen. Medio november werden de eerste exemplaren uitgedeeld. De helmen moesten worden geleverd voorzien van een kenteken met een leeuwengezicht in gestanst plaatijzer en geschilderd in een lichtbruine kakikleur met mosterdtint. De helm woog ongeveer 800 gram, was gemaakt van staalplaat van 7/10 mm dik met een treksterkte van ongeveer 45 kg per mm en een minimale uitrekking van 18%. Het koud dieptrekken verhoogde de weerstand van het metaal met 5%. De bevestiging van de bolle helmkam die voor de ventilatie zorgde, verbeterde vooral de weerstandscoëfficiënt van de helm tegen granaatscherven en alle afketsende harde voorwerpen. Er waren drie groottes.

foto 1 : Een “Belgische” Adrianhelm model 1915.  In een helblauwe kleur, aan de buitenkant overschilderd in lichtbruin kaki.

foto 2: Een Belgische militair met helm

2. In Nieuwkerke

In het manuscript schrijft Van Walleghem West-Nieuwkerke. De toevoeging “West-“ was tot voor enige decennia gebruikelijk om het onderscheid te maken met de gemeente Oostnieuwkerke (Staden).

3. notaris Thery

Het gaat om Prosper Therry (1866-1942). Hij woonde in de Ieperstraat en een foto van het huis en de straat vind je hier : 

foto 3: overlijdensbericht van Prosper Therry.

4. In Ploegsteert is er nog veel volk thuis.

In tegenstelling tot Nieuwkerke dat relatief onbeschermd boven op een heuvel ligt, ligt Ploegsteert in een dal. Bovendien was de dorpskern enigszins van het front afgeschermd door het Ploegsteertbos ten oosten en de Huttenberg (Hill 63) met bos ten noorden.  

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug