Archief

 1. het graf van majoor Redmond

Over Majoor Willie Redmond en zijn graf, zie hier.

 

2. vele hoge bezoekers… zetten hun handtekening op het bezoekersboek

Dit bezoekersboek is bewaard gebleven en wordt nu bewaard in het In Flanders Fields Museum. Tot aan het Duitse voorjaarsoffensief van 1918, toen het graf van Redmond dicht bij de frontlijn kwam te liggen, zou de bezoekersstroom aan het graf aanhouden. Over het bezoek van een Ierse delegatie met onder meer parlementsleden op 21 september 1917 werd bijvoorbeeld druk gerapporteerd in de pers en er werd zelfs een filmjournaal over gemaakt. Tot op vandaag blijft het graf een trekpleister, en werd onder meer bezocht door de Britse en Ierse Eerste Ministers David Cameron en Enda Kenny in 2013.  

Foto 1: Het graf van Redmond, 21 september 1917 (Imperial War Museum)

Foto 2: Het graf van Redmond vandaag

Samen met zijn vriend Alphonse Callewaert, priester in De Klijte, en zijn collega Achiel Dermaut, onderpastoor van Reningelst, had Van Walleghem reeds op 8 september een bezoek gebracht aan het graf van Willie Redmond. Het lijkt misschien merkwaardig dat Van Walleghem zijn bezoek aan dit graf niet vermeldde maar is wel typisch voor het hybride karakter van het dagboek dat eerder een kroniek dan een neerslag van zijn persoonlijke belevenissen is. Bij hun bezoek hadden de drie priesters ook het bezoekersboek gesigneerd.

Foto 3: de eerste bladzijde van het bezoekersboek bij het graf van Willie Redmond

Foto 4: de handtekeningen van de priesters Callewaert, Dermaut en Van Walleghem in dit boek

3. een ander graf voorbereid voor Father Doyle

Het gaat om Willie Doyle (1873-1917). Father Doyle was een jezuïet die op 17 augustus 1917 nabij Frezenberg vermist raakte. Al bij leven was father Doyle legendarisch en door zijn dood nam die status nog toe. In de jaren 1930 was er zelfs een campagne om hem heilig te verklaren. Aan Willie Doyle werden meerdere boeken en onder meer deze website gewijd. Allicht is hij de bekendste katholieke aalmoezenier van de Britse strijdkrachten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De informatie die Van Walleghem hier geeft, is uniek. Dat men hem naast Redmond wilde begraven, toont aan welke een belangrijk symbolisch persoon Father Doyle wel was. Zijn lichaam noch graf werden echter ooit gevonden, ook al beweerde nog in de late jaren 1990 een devote Ieperse inwoonster dat ze ‘voelde’ waar Father Doyle begraven lag (onder het grafsteen van een onbekende).  Doyle wordt herdacht op de muur in Tyne Cot Cemetery.

Foto 5: Medal card van Willie Doyle (National Archives)

Foto 6: Bidprentje van Father Doyle 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug