Archief

1. de Gapaard in Mesen veroverd

De Gapaard, soms naar het nabijgelegen café en kruispunt de Vier Koning/ Quatre Rois genoemd was een gehucht nabij het kruispunt van de huidige N336 Rijselstraat/Iepersteenweg en de Komenstraat, op de grens tussen Wijtschate en Waasten. Het verst bereikte punt op 14 juni 1917, traditionele einddatum van de Slag bij Mesen, lag net over dit kruispunt.

 

2. ontslag van de koning van Griekenland en de kroonprins

Het gaat om Constantijn I en kroonprins George. De koning werd als koningsgezind beschouwd en zijn zoon had zelfs gediend in het Duitse leger voor de oorlog en waren daardoor onaanvaardbaar voor een groot deel van de pro-geallieerde Grieken. In 1920 zou hij echter als koning terugkeren. Meer info over Constantijn I en het “nationaal schisma” in Griekenland hier en hier.  

Foto 1: Constantijn I

 

3. Ouderdommolen

Het gaat om de Goetmoetmolen, een houten windmolen in de Kwakkelstraat die voor het eerst vermeld werd in de 17de eeuw. In 1880 was ernaast een maalderij gebouwd. De molenaar in 1915 was Emiel Vandevelde (1875-1931). Eind 1917 werd de molen door de Britten opgeblazen. Meer informatie over de Goetmoetmolen is hier te vinden.

Foto 2 : Britse militairen poseren op de molenwal in 1917. Bovenaan op de trap molenaar Emiel Vandevelde. 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug