Archief

1. een Engelse soldaat gefusilleerd aan de muur van het klooster

Dat was William Smith. Hij behoorde tot het 3/5 Lancashire Fusiliers dat deel uitmaakte van de 66th (2nd East Lancashire) Division waarvan Van Walleghem de aankomst vanuit Loker twee dagen eerder had gemeld. Smith was samen met twee anderen gedeserteerd aan de vooravond van de Slag bij Poelkappelle. Drie dagen later gaven ze zichzelf aan in een van de Kanaalhavens. Van de drie deserteurs zou alleen William Smith de kogel krijgen, van de andere twee werd de starf omgezet in 15 jaar dwangarbeid. Waarom dat zo was, weten we niet. Waarschijnlijk kregen de ouders van William Smith de waarheid nooit te horen want als doodsoorzaak vermeldt de War Graves Commission ‘Died of Wounds’. (bron: J. Putkowski & J. Sykes: Shot at Dawn)

Dat zoals Van Walleghem schrijft het de kameraden emotioneel zeer zwaar viel om de executie uit rte voeren, wordt ook ondersteund door het feit dat de bataljonsarts die er bij was, Captain Sandiford, zich kort nadien ziek meldde.

Foto 1: Het graf van William Smith in Reninghelst New Military Cemetery

Foto 2 & 3: de vermelding van William Smith in het Shot at Dawn Memorial in het National Arboretum

 

2. de soldaat  Arsène Coene van Dikkebus…wordt… begraven in Dikkebus

Van Walleghem had de dood van Arsène Coene tien dagen eerder vermeld. Later zou de jongen in Dikkebus herbegraven worden.

Foto 4: het graf van Arsène Coene in Dikkebus

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug