Archief

1. Een Engels muziekkorps

Foto 1: Een Britse band net voor het afreizen naar het front

2. … en speelt het Duitse vaderlandse lied ‘Onder de dubbele Arend’

Het gaat niet zozeer om een Duits dan om eern Oostenrijkse melodie. De mars Unter dem Doppel-Adler werd in 1893 gecomponeerd door de Oostenrijkse componist en militaire kapelmeester Josef Franz Wagner (1856-1908). De dubbele adelaar in de titel van de mars verwijst naar het wapenschild van het toenmalige Oostenrijk-Hongarije.

Je kunt de mars hier beluisteren.

Foto 2: de kaft van de bladmuziek voor ‘Onder de dubbele Arend’

Foto 3: het Oostenrijkse keizerlijke wapenschild met de dubbele arend

3. Roemenië bijna geheel overrompeld

Zie eerder hier.  

4. geruchten dat de eerste Belgische divisie naar de Somme vertrokken is

 Dat zouden inderdaad alleen maar geruchten blijven. Hoewel de geallieerden er bij de Belgische regering op aan trokken om ook Belgische troepen te leveren voor de geallieerde offensieven, werd dat onder impuls van Koning Albert I steeds geweigerd; De koning was van mening dat België diplomatiek gezien nog steeds een neutraal land was. Het Belgische oorlogdsdoel was ook enigszins anders dan die van de (andere) geallieerden: niet zozeer de Duitse legers verslaan meer maar wel het grondgebied van België opnieuw te vrijwaren.

 5. Naar het kamp van Mailly

Vanwalleghem verwijst hiermee naar een kamp dat  gedeeltelijk gelegen was op het grondgebied van de Franse gemeente Mailly-le-Camp in het departement Aube. Volgens Info.Bel  vertrekt de 1ste Legerdivisie naar het kamp van Mailly op 10 december 1916 en blijft er de rest van de maand. Daarna keert zij terug naar het onbezette België. Op 3 januari 1917 vertrekt de 6de Legerdivisie naar het kamp van Mailly; op 28 januari zet zij de terugreis in.

Er kwamen niet alleen Belgische soldaten trainen in het kamp. Toen een Russische legerafdeling aan het westelijk front in Frankrijk kwam meevechten, kreeg die eerst een bijkomende opleiding in het kamp. Ook de Senegalese deelname aan het westelijk front werd voorafgegaan door een opleidingsperiode in het kamp van Mailly. De Amerikanen zullen eveneens gebruikmaken van het kamp.

Foto 4, 5 en 6: Belgische militairen in het kamp van Mailly

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug