Archief

1. De Duitsers vallen aan langs de kant van Wulvergem

Het gaat waarschijnlijk om een kleinere “trench raid”.

 

2. De Engelsen vallen aan langs de kant van ‘t Hoge

Na de Tweede Slag bij Ieper was de heuvelrug bij Bellewaerde in Duitse handen gevallen. Op 16 juni 1915 namen de Britten het initiatief om de strategische hoogte terug te winnen: de actie moest enerzijds de eigen posi­ties in deze sector verbeteren, anderzijds Duitse reserves weghouden van de geallieerde offensieven in Artois. Na voorbereidende beschietingen gingen meer dan 6000 man­nen van de 3de Divisie in de aanval tussen het Hoge en de Bellewaerdehoeve. De eerste aanvalsgolf nam de Duitse frontlijn op de heu­velrug in, maar de tweede en derde golf raakten vermengd tijdens hun charge op de heuveltop. De massa soldaten vormde een simpel doelwit voor de Duitse machinegewe­ren en artillerie. Slechts een paar tientallen meter terrein­winst had de Britse aanvallers bijna duizend doden gekost.

foto 1: Iconische foto genomen tijdens de aanval op Bellewaerde op 16 juni 1915. De fotograaf, soldaat Fred Fyfe van de Liverpool Scottish, lag gewond in het niemandsland. Nabij deze plek staat nu de Liverpool Scottish Stone: Zie hier

 

3. De kapelaan is beter

Eerder, op 3 juni, had Van Walleghem geschreven dat kapelaan Desmedt erg ziek was. Op 27 augustus zal hij overlijden. Zie aldaar.  

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug