Archief

1. het 22ste bataljon

Over dit Franstalige bataljon werd op 13 juni 1916 meer geschreven.

2. de hele kerk zit vol

Franse Canadezen waren over het algemeen katholiek.

 3. De aalmoezenier, E.H. Desjardin,… en pater Doyon

Canadese aalmoezeniers vanaf 1915 zijn onder andere Father J.N. Desjardins (met eind-s !) uit Quebec en Father Doyon, O.P. – inderdaad een dominicaan dus- uit Montreal.

Constant Doyon (1875-1927) was erbij toen de Canadese 2de divisie in september 1915 op het westelijk front aankwam, als aalmoezenier van het 22ste bataljon (Canadiens français). Hij droeg ook zorg voor de andere bataljons in de 5de brigade van de 2de divisie (24ste, 25ste en 26ste bataljon). Frans was zijn moedertaal; er waren nogal wat klachten over zijn gebrekkige Engels. In 1917 ontving hij van de Franse president Poincaré het Croix de Chevalier (Légion d’honneur).

J.N. Desjardins kwam in 1916 in diezelfde 5de brigade van de Canadese 2de divisie terecht.

4. Een dominicaan

De Ordo Fratrum Predicatorum (afgekort: O. P.), Orde van de Predikheren, is een bedelorde gesticht door de H. Dominicus de Guzman. Die trad op tegen de Albigenzen/Katharen in Zuid-Frankrijk in de 13 de eeuw.

Dominicanen hebben de faam goede predikanten te zijn. In het verleden waren ze propagandisten van de rozenkrans. (bron: Henri Vandenberghe: Gewijd of Vervlogen)

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug