Archief

1. een escadrille van 17 Duitse vliegtuigen

De term escadrille werd bij de Duitse Luftstreitkräfte niet gebruilt. Daar was de meest voorkomende eenheid een Flieger-Abteilung

 

2. Gotha’s

De Gotha G. V was een nieuw type toestel in 1917, gebouwd als bommenwerper. Meer hier

Foto 1: Een tekening van een Gotha G. V

 

3. MacClement

Waarschijnlijk gaat het om reverend Frederick Kerr McClement die in 1918 aalmoezenier in de Navy werd, en vanaf 1929 St Edward’s College in Malta ging leiden.

Van Walleghem had hem al eens vermeld op 2 juli 1917.

 

4. Agius van het eiland Malta

Het gaat om de jezuïet Thomas J. Agius. Malta was een onderdeel van het Britse rijk maar had geen eigen militaire eenheid aan het westerse front. Toch komt men af en toe een Maltezer tegen in een Britse eenheid. Het gaat echter om unieke gevallen.

Allicht was Agius afkomstig van Malta, maar woonde hij in het Verenigd Koninkrijk. We komen hem na de oorlog tegen al geestelijke leidsman van de later zaligverklaarde Schotse non Margaret Sinclair. In 1948 woonde hij in Liverpool.   

Foto 2: De  medal card van Thomas Agius (National Archives, Kew)

 

5. Gisteren en vandag obussen op Poperinge

“Zondag 16 tot Zaterdag 22 September: In de eerste dagen der week tellen wij een 100tal obussen rond Em. Notebaert, Peselhoek, Reepken, Sterhoek. Woensdag nacht 10 obussen en 2 schrapnels rond Wegwijzer [een café langs de Reningelststeenweg, t.o. de huidige Toc-Hstraat], kasteel D'Hondt, Havermuis.” (bron: Baert, o.c.)

 

6. de 47ste divisie

De 47th division is dan ook een van de door Van Walleghem meest vermelde eenheden.

 

7. No C of E

Het moet zijn Not C of E. 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug