Archief

1. De Fransen heroverden het fort van Vaux

Het fort van Vaux, in Vaux-devant-Damloup in de buurt van de Franse stad Verdun, werd gebouwd in de jaren 1881-1884 en versterkt in 1888.

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog geloofde de Franse generale staf niet langer in vaste vestingwerken, omdat men dacht dat alleen de aanval de overwinning kon brengen. In 1915 werd het fort tijdelijk ontwapend, door een besluit van de Franse generale staf dat ook het fort van Douaumont ontwapende.

Tijdens de Slag bij Verdun (februari-december 1916) werd er zwaar om Fort Vaux gevochten. Op de avond van 1 juni 1916 begonnen de Duitsers het fort zwaar te beschieten. Van 2 tot 7 juni kon het fort weerstand bieden aan de Duitse 50ste divisie, door de inzet van het garnizoen onder leiding van majoor Raynal. Na zware gevechten werd het fort bezet door Duitse troepen en op 7 juni gaf Raynal ’s ochtends het bevel tot overgave van het fort. In de dagen erna probeerden de Fransen tevergeefs het fort weer in te nemen.

Uiteindelijk werd het fort van Vaux heroverd door de Fransen in de nacht van 2 op 3 november 1916. Tegen 21 december hadden Franse troepen de meeste posities heroverd die ze bij het begin van de Slag bij Verdun in februari waren verloren.

Foto 1 en 2: het Fort van Vaux in maart 1916 en kort voor de Franse herovering

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug