Archief

1. Eerste betaling van het vluchtelingengeld

Van Walleghem schreef op 29 december 1915 nagenoeg hetzelfde. Allicht heeft men toen de aanvragen verzameld en doorgestuurd en worden nu, bijna 3 weken later, de gelden effectief uitbetaald.

 

2. Een Engels militair muziek

Foto 1: Een Britse militaire band uit de Eerste Wereldoorlog

 

3. de YMCA

Opgericht in Londen in 1844 door George Williams, is de YMCA vandaag  de grootste oeucumenisch-christelijke jongerenorganisatie ter wereld met 45 miljoen leden uit meer dan 130 landen. Haar doel is te zorgen voor lichamelijke, geestelijke en intellectuele ontwikkeling van jongeren. (bron: Wikipedia)

Op 15 april 1916 richt het gemeentebestuur van Reningelst een brief tot de President of the Claims Commission of the British Army in the field in Boulogne-Base. Drie personen uit de gemeente, brouwer Nestor Six, metselaar Remi Dewaeghemaecker en landbouwer Auguste Verdonck hebben al in december 1915 een klacht neergelegd en daar is nog geen reactie op gekomen: ze willen vergoed worden voor het bezetten van hun gronden door paviljoenen met het opschrift “Y.M.C.A.” die bestemd zijn voor “reading, writing en recreation”, en enkel toegankelijk zijn voor soldaten. (bron: Stadsarchief Poperinge, Brievenboek van de gemeente Reningelst v.a. 15/11/1915, brief n° 18567)

Foto 2 : een pin van de YMCA uit de Eerste Wereldoorlog met daarop een barak van de YMCA

Foto 3 & 4: W. Cecil Dunford maakte tekeningen in opdracht van de Australische YMCA. Dit zijn twee zichten op de YMCA-kantine in Dikkebus in 1917. 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug