Archief

1. algemene aanbidding

Een aanbidding (cultus latriae = latreutische eredienst) betreft enkel God (de Heilige Drievuldigheid) in tegenstelling tot een verering (cultus duliae) die een Heilige of Zalige betreft. Met een algemene aanbidding bedoelt Van Walleghem een eucharistische aanbidding waarbij een monstrans op het altaar wordt uitgestald.

 

Foto 1: een eucharistische aanbidding.

 

2. E.H. proost

Het gaat om zijn vriend Alfons Callewaert.Zie ook hier

3. De Klijte-kapel

Foto 2: de kapel van De Klijte voor de oorlog

Foto 3: de kapel van De Klijte na de oorlog

 

4. torpedo

In zijn handschrift hanteert Van Walleghem het Franse woord ‘torpille’. Dat wordt inderdaad vertaald met ‘torpedo’ maar werd in de Eerste Wereldoorlog ook gebruikt voor grote vliegtuiggranaten, niet zelden met vleugels.

 

Foto 4: Een niet-ontplofte ‘torpille’ die door een Duits vliegtuig boven Calais was uitgeworpen. Het is dus zo’n springtuig waarover Van Walleghem het vandaag heeft.

 

5. Remi Verdonck

 Remi Verdonck was gehuwd met Magdalena-Maria Spenninck

 

Foto 5: Remi Verdonck en Madeleine Spenninck in latere tijden

Foto 6: Bidprentje van Remi Verdonck

Foto 7: Bidprentje van Madeleine-Marie Spenninck

 

6. Schaapstal

Dit is het kruispunt van de huidige Kriekstraat en Ouderdomseweg  in Reningelst.

7. herberg Het Hoppeland

Deze herberg bevond zich in de Kriekstraat in Reningelst, het huidige nummer 16.

Foto 8: de omgeving van herberg ’t Hoppeland vandaag

 

8. Father MacGuiness

Op 7 oktober 1917 had Van Walleghem het reeds lovend over een “vader MacGeanes”. Misschien gaat het om dezelfde persoon.

 

9. de wettige man van madame Caillaux

Het gaat om Léo Claretie (1862-1924), literair criticus en reisjournalist. Op 17 juli 1924 zou hij omkomen bij een reisongeluk. In 1905 scheidde hij van Henriette Raynouard die later minister Joseph Caillaux zou huwen. Zij had net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een redacteur van Le Figaro had doodgeschoten die de reputatie van haar (nieuwe) man bezoedelde: de affaire Caillaux. Omdat de katholieke kerk een scheiding voor een burgerlijke rechtbank niet aanvaardt, beschouwt Van Walleghem Claretie nog altijd als de “wettige man”.

 

Foto 8: Léo Claretie

 

10. de juffrouwen Camerlynck

Het gaat om Irma Camerlynck (1874-1958) en Odile Camerlynck (1876-1954), de zussen van de eerder vermelde deken van Oostende A chiel Camerlynck en telgen van deze bekende familie uit Reningelst. 

 

11. de Franse landverrader Bolo

Paul Bolo, ook bekend als Bolo Pasha, was een bekende Franse avonturier die ervan beschuldigd werd een Duits agent te zijn. In januari 1917 werd een onderzoek bevolen naar zijn handel en wandel, in september 1917 zou hij gearresteerd worden en uiteindelijk kreeg hij in april 1918de dood met de kogel.

 

Foto 9: Le Petit Journal met de aankondiging dat Bolo ter dood werd veroordeeld

Foto 10: Paul Bolo in de rechtbank

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug