Archief

ERRATUM

Een foutieve dagaanduiding in het manuscript werd overgenomen in de eerste druk van het boek. "16 september, zondag" moet zijn "17 september, zondag"

1. een Engelse raid

Van Walleghems beschrijving van een trench raid is tamelijk accuraat: een kleine, erg plaatselijke aanval met de bedoeling vijandelijke loopgraven te verkennen, krijgsgevangenen te nemen om hen te ondervragen maar ook om de ‘fighting spirit’ levendig te houden. Dikwijls werd een raid uitgevoerddoor een groep vrijwilligers.

Colonel G.W.L. Nicholson’s Official History of the Canadian Army in the First World War (1961), p. 189 biedt ons meer informatie over deze specifieke gebeurtenis: midden september 1916 woedde de Slag bij Flers-Courcelette, een onderdeel vande Slag aan de Somme. Als afleidingsmanoeuvre en om de druk op de Britse troepen aldaar wat te verminderen, voerde het 2nd Army dat bij Ieper gelegerd was, enkele zware artilleriegevechten en wel 30 raids uit. Van de tien raids uitgevoerd tijdens de nacht van 16 op 17 september, waren er zeven voor rekening van Canadese troepen. Alles samen werdendie raids uitgevoerd door 274 mannen uit zes verschillende bataljons, hetgeen erop wijst dat zij zich als vrijwilligers hadden opgegeven. In de zes raids die als geslaagd beschouwd werden, werden er 22 Duitse militairen krijgsgevangen genomen, ietsje minder dan de door Van Walleghem geschatte 30. Dertig anderen werden gedood.

 Meer informatie over trench raids kan je hier vinden

2. een Engelsman greep een granaat en sloeg hem het hoofd af.

Geweld tegen krijgsgevangenen kwam uiteraard voor, maar getuigenissen die ernaar verwijzen zijn uiterst zeldzaam.

3. het kind van Heron Braem

Het gaat om Maurice Braem. Het huwelijk van zijn ouders was een klein jaar eerder door Van Walleghem ingezegend. 

Foto 1: The War Illustrated publiceerde in 1918 deze foto’s van mannen die zich op een trench raid voorbereiden

Foto 2: Een briefing van raiders (IWM) 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug