Archief

1. Eu

Eu is een plaats aan de Noord-Normandische kust halfweg tussen Dieppe en de monding van de Somme die vooral in de 19de eeuw bekend was omdat de Franse koning Louis-Philippe er een kasteel had waar onder meer koningin Victoria nog had verbleven.

foto 1: het kasteel van Eu

 

2. de 115 kanonnen

Van Walleghem heeft het verkeerdelijk over “115 kanonnen” terwijl het om het Franse Canon 105 mm L mle 1913 Schneider ging.

Foto 2: een Frans 105 mm kanon

 

3. Zij weten niet of zij nog op het Engelse front zullen moeten terugkeren

De “Belgian Field Artillery”, de Belgische artillerie toegevoegd aan het Brits leger, zou inderdaad in 1917 naar het Belgische front terugkeren.

 

4. Péronne ingenomen

Net als Bapaume op 17 maart werd het totaal vernielde Péronne door de terugtrekkende Duitsers aan de geallieerden gelaten. Daarbij lieten de Duitsers aan het door hen vernietigde stadhuis een bord na met de cynische tekst “erger je niet, wees enkel verbaasd” dat nu in het Historial de la Grande Guerre in die stad te zien is.

Foto 3: het stadhuis van Péronne na de overname door de Britten, maart 1917 (Imperial War Museum)

 

5. een dokter van de gezondheidsdienst

Een beetje dus zoals het federaal voedselagentschap vandaag de dag.

 

6. in de namiddag granaten op Poperinge

“Ma 19 vallen 17 zware obussen rond Havermuis, Quinten, statie, allen in velden en weiden; 1 valt op de schuur van schepen De Vos aan 't Wit Huis” (bron: Baert, o.c.)

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug