Archief

1. in de nieuwe kapel

 Zie bij 18 oktober 1915

 

2. Z.E.H. pastoor van St.-Pieters

 Het gaat om Camiel Delaere, pastoor van de Sint-Pieterskerk in Ieper, zie   Over pastoor Delaere:  Zie hier

 

3. de scholen van de koningin in Wulveringem

Het gaat hier om de Koninginnescholen in Wulveringem (Vinkem)

Toen het front enigszins gestabiliseerd was en een klein deel van België onbezet bleef, werd het onderwijs zo goed als mogelijk weer ingericht, meestal in schoollokalen die door het leger werden vrijgegeven. Omdat er echter nog altijd nodeloos veel kinderen stierven door het oorlogsgeweld, werden in de lente en zomer van 1915 onder impuls van het leger en van koningin Elisabeth scholen opgericht in Veurne, Booitshoeke en Wulveringem (Vinkem). Deze “binnenlandse” schoolkolonies vormden voor de ouders van de kinderen uit de frontstreek een aantrekkelijker alternatief voor de verre buitenlandse kolonies in Frankrijk of Zwitserland.

Onder impuls van koningin Elisabeth werden in de zomer van 1915 twee scholen opgericht in houten paviljoenen te Wulveringem, de zogenaamde Koninginnescholen. Op 2 september 1915 openden ze de deuren. De Jardin Marie-José was voorbehouden voor kinderen van 3 tot 8 jaar, de school Charles-Théodore voor kinderen van 8 tot 15 jaar. De koningin behartigde en financierde de uitbouw van deze 2 scholen genoemd naar haar jongste twee kinderen persoonlijk.

Op 12 km van het front, in een grote weide, werden in een mum van tijd twee paviljoenen opgetrokken. Het complex bestond uit barakken met klassen, eetzalen en slaapzalen. Hier kregen de kinderen kost en inwoon in internaatsverband. Het onderwijs was er georganiseerd naar het Belgische leerplan en verzorgd door Belgische leerkrachten.

Ze werden heel populair en telden in 1919 600 leerlingen.

Voor meer over deze scholen, zie hier

 

foto 1: De Jardin Marie-José. Foto uit het Album van juffrouw Salenbien. Juffrouw Marguerite Salenbien (°1895), afkomstig uit Kortemark, gaf van 1915 tot 1917 les aan de jongste kinderen in de Jardin Marie-José (IFFM)

foto 2:  De kinderen van de Ecole Charles-Théodore poseren bij de schoolpoort.

foto 3: De verpleegpost in de Koninginnenschool in Wulveringem (CEGESOMA)

 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug