Archief

1. 4 Duitse vliegtuigen werden deze dagen neergeschoten

Norman Franks, Frank Bailey & Rick Duiven: Casualties of the German Air Service 1914-1920. London, Grub Street, 1999 vermeldt in de periode voorafgaand aan 22 april alleen het neerhalen van een vliegtuig van FA 40 bij Steenstrate waarbij de piloot Wilhelm Wohlmacher omkomt en observator Joseph Seeboth krijgsgevangen genomen wordt.

2. vergadering van de generaal en de voornaamste officieren

Het gaat allicht ofwel om Major-General Thomas Morland (bevelvoerder van de 5th Division ) ofwel Major-General Aymer Haldane (commandant van de 3th Division) of om een brigadegeneraal (Brigadier-General) en hun staf.

3. Maandag is de vliegenier Garros neergedaald in Ingelmunster….

Roland Garros (6 oktober 1888 - 5 oktober 1918 ) was een bekende Franse luchtpionier en gevechtspiloot. Op 18 april 1915 kwam hij met zijn vliegtuig boven het Sterrebos in Rumbeke in de problemen. Hij deed een noodlanding aan de grens van Ingelmunster en Hulste en trachtte zijn vliegtuig te vernielen. Dat was immers uitgerust met een technologische nieuwigheid waarmee hij door met een mitrailleur door de propeller heen kon schieten. Na zijn noodlanding werd hij gevangen genomen door de Duitse troepen. Na een paar jaar gevangenisstraf kon hij ontsnappen en vluchtte hij naar Frankrijk om terug het leger te vervoegen. Hij stierf in oktober 1918 toen zijn vliegtuig boven de Ardennen werd neergehaald. In 1928 werden de Open Franse Tenniskampioenschappen naar hem vernoemd.

In zijn dagboek vermeldt de Poperingenaar Albert Baert hem al op zaterdag 17 april: “(..) Op 't vliegplein zijn thans 10 eng. en 12 fr. vliegers, waaronder Garros (..)". Zijn eerste vermelding van dat vliegveld langs de Elverdingesteenweg vinden we op woensdag 14 oktober 1914: “ (..) 4 Vliegmachienen komen toe en vallen bij de hofstede Delaleau, waar een vliegplein opgericht werd. 10 Engelsche auto's met vliegmachienen, materiaal, enz. (..)”

Foto 1: Roland Garros in Duitse gevangenschap, april 1915 (In Flanders Fields Museum). 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug