Archief

1. meneer Biebuyck

 Zie hier

 

2. Het Te Deum werd aangegeven

 Te Deum Laudamus betekent “U God loven wij”. Het Te Deum is een lofzang ter ere ven de H. Drie-éénheid, ook Ambrosiaanse Hymne genoemd. Het wordt gezongen als dankgebed bij plechtige feestvieringen, bv. Op de nationale feestdag of op de verjaardag van de koning.

(bron: Henri Vandenberghe: Gewijd of Vervlogen)

 

 3. Workman, hoofdaalmoezenier

 Workman was geboren in Engeland in 1881 als Thomas Percy Workman. Nadat hij – in de Verenigde Staten ? – franciscaan was geworden nam hij de voornaam Wulstan aan. Vanaf 1915 diende hij in de Canadian Expeditionary force en tegen het einde van de oorlog was hij er de katholieke hoofdaalmoezenier. Na 1919 vestigde hij zich terug in Engeland, zei het priesterschap vaarwel, huwde en werd leerkracht. In 1971 zou hij overleden zijn. Meer informatie is hier en hier te vinden.

 

4.  namen plaats in de zetels

 Allicht worden de kerkbanken bedoeld.

 

5. de verscheidene nationale liederen van Engeland, Canada, Frankrijk, Rusland en België

 Het gaat dus om God Save the King, O Canada, de Marseillaise, God, Behoed de Tsaar en de Brabançonne . Via de links kunt U niet alleen meer achtergrond over de liederen lezen maar ook geluidsfragmenten beluisteren.

 

6. het prachtige geschal van de Belgische klaroenen

 Tijdens de zegening met het H. Sacrament, dan weerklinkt het “Te Velde”

 

7. remonstrans

 Een (re)montstrans is een van de gewijde vaten; meestal overvloedig versierd. Achter een cirkelvormig ruitje wordt een geconsacreerde hostie ter aanbidding uitgesteld  tijdens het Lof, of door een priester (onder een baldakijn) rondgedragen in een processie.

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug