Archief

1. valse kanonnen

Het gaat om dummies om vijandelijke waarnemers te misleiden. 

Zie de foto. 

2. versperringen

Volgens Van Walleghems beschrijving en zijn tekening gaat het om Friese ruiters, een naam die hij echter niet kent. Zie hier 

3. de Ruusschaart

Deze plaatsaanduiding leeft voort in de straatnaam Ruuschaartstraat, die loopt van Café Français naar Voormezele.  Zie hier

4. loopgraafwerkers

Met loopgraafwerkers worden de burgers aangeduid die zich lieten aanwerven door de legers om loopgraven te delven en andere karweien uit te voeren. 

5. ingelegd vlees in overvloed

Gekookt vlees in blik behoorde tot het standaardvoedselpakket tijdens de Eerste Wereldoorlog. De overvloed in het eerste oorlogsjaar was zo groot dat er zelfs wegen zouden verhard zijn met blikken vlees, zo getuigen zowel Britse als Belgische egodocumenten. Toen in 1918 de voedselschaarste zich liet voelen, zouden deze alsnog van pas zijn gekomen.

De Britse term bully beef, van Boiled Beef, vond als bollebief zelfs ingang in het dialect van de Westhoek. Bekende fabrikanten waren onder meer Fray Bentos en Libby.

6. cichoreibonen

Van de gemalen en gebrande wortels van cichorei, een plant die verwant is met witlof en andijvie,  werd surrogaatkoffie gemaakt. Naar analogie met koffiebonen sprak men van cichoreibonen.
Zie hier

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug