Archief

1. ’s Nacht om 3 uur vallen de Engelsen aan bij ’t Hoge

Deze “Second Attack on Bellewaerde” werd vooral uitgevoerd door Schotse eenheden – en dus geen “Engelsen” zoals Van Walleghem schrijft – van de 3rd Division. Het ging wel niet om Engelse maar om Schotse bataljons waaronder vooral de 2nd Royal Royal Scots en het 4th en 1st Gordon Highlanders. Links van hen vielen ook twee bataljons van de 14th Division aan: het 2nd South Lancashire en 2nd Royal Irish Rifles.

2.en doen verschillende loopgraven springen

Het gaat onder meer om de eerste ondergrondse dieptemijnen die tot ontploffing gebracht worden in de omgeving van Bellewaerde Ridge en Railway Wood. Er zouden nog vele volgen. Een depressie in de grond veroorzaakt door een van deze mijnen is nog steeds te zien in de Oude Kortrijksstraat, nabij een herdenkingsboom.  Zie hier

Over de herdenkingsbomen: Zie hier

3. Men zegt dat 800 Schotten achtergebleven zijn

Vooral bij de Gordon Highlanders vielen er slachtoffers tijdens een Duitse tegenaanval, volgend op de Britse aanval.   

2nd Royal Scots: 254 killed, wounded and missing

1st Gordons: 343 killed, wounded and missing

4th Gordons: 334 killed, wounded and missing

Van Walleghems schatting van het aantal Schotse slachtoffers zal dus niet ver bezijden de waarheid zijn geweest.

4. Het is een mislukte aanval geweest

De aanval aan het Hooge was wel bedoeld als afleiding voor de Slag bij Loos die dag. “To prevent the enemy from sending reinforcements to the menaced sectors”, zoals de regimentsgeschiedenis van de Royal Scots schrijft. Er werd geen morzel grond veroverd en de meningen over de zin van de actie waren verdeeld: de auteur van de regimentsgeschiedenis van de Royal Scots beschouwde de actie wel als geslaagd (John Ewing: The Royal Scots 1914-1919.(Edinburgh: Oliver and Boyd), 1925, p. 176-180) terwijl de bekende militaire historicus Cyril Falls, auteur van The Gordon Highlanders in the First World War (Aberdeen: the University Press, 1958, p. 69) zich veel strenger toont: “As a diversion the operations had been of non avail…” 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug