Archief

1. Jeanne Lamerant

Jeanne Lamerant, zou geboren zijn op 25 september 1917 in Dikkebus, en dus een dag eerder dan Van Walleghem meldt. Zij huwde Lucien Luyssaert (+1981) en overleed op 26 maart 2007 in Wijtschate.

Van Walleghem vermeldt de naam van de vader niet, maar indien zij de dochter was van Cyriel Lamerant, wil dat zeggen dat zij geboren werd in de schuur waar Van Wlleghem al sinds geruime tijd zijn missen opdraagt.  

 

2. een koekenboterham

Nochtans was het gebruik van ‘zuivere bloem’, nodig voor het maken van koekenbrood, al enige maanden verboden: zie hier.

 

3. kardinaal Gasparri

Pietro Gasparri (1852-1934) was de kamerheer van de paus. Over de vredesnota van de paus, zie  hier.

Foto 1: kardinaal Gasparri

 

4. van langsom slechter met Rusland

Na het mislukken van het Kerenski-offensief was het Russische leger definitief in het defensief gedwongen. Begin september was ook al Riga in Duitse handen gevallen. Zie ook hier

 

5. de Sint-Pieterskerk van Oostende beschoten en 17 burgers gedood

Op zaterdag 22 september 1917 werd Oostende fel beschoten door de Britse oorlogsschepen voor de Belgische kust. Daarbij kreeg de Sint-Petrus- en Pauluskerk, waar zo’n 150 tot 200 mensen zich hadden verzameld voor de mis, enkele inslagen te verwerken. In Oostende waren er vele gewonden en ook zeven doden: zes Oostendenaars en een Duitse zeeman. Daarvan stierven er drie in de kerk (Adriana Declerck, Paula Dufour en Augusta Corveleyn) en een er net buiten (Marie Verfaillie). Op het Vissersplein kwamen de vissers Frans Hemeleers en Jan De Turck om, evenals de Duitse marinesoldaat Wilhelm Jantzi .

Zo wordt de beschieting vermeld in het oorlogsdagboek van Oostendenaar Sylvain Van Praet.

Foto’s van de ruïnes en van de begrafenis van de slachtoffers vind je hier

Foto 2: De ravage in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk na de beschieting van 22 september 1917.  

Foto 3: De lichamen van de 5-jarige Adriana De Clerck en de 18-jarige Paula Dufour, met daarachter het lichaam van Augusta Corveleyn. 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug