Archief

ERRATUM

De dagaanduiding "29 juli, vrijdag" moet zijn "30 juli, vrijdag"


1. Ditmaal werpen zij vitriool

Het gaat eigenlijk om een aanval met vlammenwerpers. Het waren logge apparaten die hoop en al een paar minuten vuur konden spuwen. De grootste werden ingebouwd in de loopgraaf en de kleinste werden op de rug gedragen. Op de ochtend van 31 juli 1915 loosden de Duitse vlammenwerpers hun dodelijke lading vanuit de Duitse frontloopgraven bij Hooge. De lange stralen reikten moeiteloos tot over het nauwe niemandsland in de Britse loopgraven en in de Hooge krater. In feite was een soldaat die zich plat tegen bodem en voorkant van de borstwering van de loopgraaf drukte quasi veilig voor het vloeibare vuur. De Britten hadden echter nog nooit iets dergelijks gezien en er brak haast onmiddellijk paniek uit. De Duitse aanvalscompagniën van het Infanterie-Regiment nr. 126 hadden er geen probleem mee om de Britse soldaten in de frontlijn te overrompelen. Wie zich niet overgaf werd ogenblikkelijk gedood. Een Duitse aanval op Sanctuary Wood vanuit het oosten liep op een sisser uit, maar bij Hooge was het resultaat van de vlammenwerperaanval onverwacht. Het Hooge, inclusief de Britse krater, viel in handen van de snel oprukkende Duitsers. Voor de Britse verdedigers goed en wel doorhadden wat er gaande was, waren ze al teruggedreven tot de randen van Zouave Wood en Sanctuary Wood. De tegenaanvallen die de 14e divisie hierop lanceerde behoorden tot de meest dramatische van de zomer van 1915. Bataljons van de King’s Royal Rifle Corps en de Rifle Brigade probeerden, zonder enige noemenswaardige artilleriesteun, en in de wetenschap dat de Duitsers onmiddellijk machinegeweren in de buitgemaakte loopgraven hadden ingebouwd, op bevel van hoger hand het terrein te heroveren. Een dramatisch hoge slachtofferlijst zonder enige terreinwinst was het gevolg. (Bron: Bert Heyvaert: Van het westelijke front geen nieuws? Juni 1915-juni 1917. in: Piet Chielens, Dominiek Dendooven & Hannelore Decoodt (Eds): De Laatste getuige. Het oorlogslandschap van de Westhoek. Tielt, Lannoo, 2006, p. 32-33)

2. de schoolkolonies van het Frans-Amerikaans comité

Voluit gaat het om het Comité Franco-Americain pour la Protection des Enfants de la Frontière. Voor meer hierover, zie hier :

3. de veldwachter

Het gaat om Aloïs Forceville, zie 30 juni 1915, noot 4. 

4. Van Dikkebus zijn..

Onder hen:

 - Capoen Maurits Camille Cornelius

° 22/08/1907

zv Camillus Cornelius, dagwerker, ° Dikkebus, 28 j (in 1907) en Vandevoorde Maria Cornelia, ° Dikkebus, 25 j

 

- Vandamme Anna Pharilde Cornelia

° 20/06/1909

dv Henri Aloïs, metser, ° Vlamertinge, 38 j en Vermeersch Mariez Louise, ° Zonnebeke, 33 j

                       

- Vandamme Maria Julia Cornelia

° 16/06/1908

dv idem

 

- Vandamme Martha

° 1910

 

Aernout Denise

°

dv Arthur Cyrille, herbergier-koopman in pluimgedierte, ° Dikkebus en Dumortier Evelina Cornelia; ° Dikkebus

 

-  Aernout Yvonne Maria Cornelia

° 19/01/1910

dv idem

 

- Foor Yvonne Maria Cornelia

° 01/10/1909

dv Cyrillus Cornelius, dagwerker, ° Dikkebus, 34 j en Houwen Helena Martina, ° Reningelst, 28 j

 

5. Oulins (Eure et Loire)

De naam van het departement is Eure-et-Loir (niet Loire). Foto’s van de schoolkolonie in Oulins, bij Anet, ten n-o van Dreux, vind je hier 

6. Parijs, rue Bonnet 20

Er is een rue Bonnet in het 18de arrondissement en een rue Louis Bonnet in het 11de arrondissement (Belleville)

7. in Poperinge vallen juist granaten

“ Le 25, dimanche, commence le 33 e bombardement sur la ville, et le 30, le vendredi, vers 8 I/2 h il y eut un bombardement terruble pendant une heure – 22 obus - beaucoup de dégâts, plusieurs morts et blessés”

(Bron: Depuydt A.: op. Cit.)

“ Vrijdag 30 juli: Om 8 ure krijgen wij 10 obussen en om 9 ure nog 12, (o.a.) tegen St- Bertinuskerk”

(Bron: Baert A.: op.cit.)

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug