Archief

1. Een verschrikkelijke dag voor Armentières

Armentiers lag vrij dicht bij het front en was al voor een groot deel geëvacueerd. In juli 1917 waren er nog zo’n 2800 burgers in de stad, waarvan minder dan duizend armentiérois (waarvan er 300 jonger waren dan 13 jaar). In de nacht van 28 op 29 juli zouden zo’n 10.000 gasgranaten gevuld met yperiet (mosterdgas) op de stad zijn neergekomen. Omdat het gas zwaarder was dan de lucht drong het binnen in de kelders waar de burgerbevolking gewoonlijk schuilde.

Een dag later werden zo’n 600 slachtoffers van het gas geëvacueerd naar Estaires, Aire sur la Lys, Saint-Pol sur Ternoise en Hazebrouck. Alleen al in die laatste plaats zouden er in de daaropvolgende dagen zowat 150 gestorven zijn aan de gevolgen van de gasaanval. Op 12 augustus werd het bevel gegeven de stad volledig te ontruimen en vanaf 17 augustus zijn er geen burgers meer. Van de 360 inwoners van Armentières die stierven ten gevolge van oorlogsfeiten, zijn er 69 door het gas omgekomen. (Bron: stadsarchief Armentières).

Foto 1 & 2: Armentiers tijdens de oorlog

Foto 3: de markt van Armentières met vooraan het oorlogsmonument  

 

2.  Z.E.H. Deken

Dit was l’abbé Cameloot. Zijn lichaam is pas gevonden op 2 augustus, onder een matras in de kelder van de pastorie in de rue Denis Papin. Zijn twee dienstmeiden, twee oudere kloosterzusters lagen inderdaad in de nabijheid. Van Walleghem moet deze informatie dus een paar dagen later toegevoegd hebben. (bron: Hans Landler: Armentières 1914-1918. Les jours sombres de la Cité de la Toile, 2017)

Foto 4: Abbé Cameloot, deken van Armentières

 

3. niet minder dan 900.000 soldaten

Dit is overdreven, tenzij Van Walleghem het heeft over beide zijden van het front.

 

4. Bailleul beschoten

Foto 5: tekening van het Musée Depuydt in Belle-Bailleul door de Australische soldaat R. Wenbau, 1917

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug