Archief

1. Justin Thevelin

 Zie hier

 2. meneer Biebuyck

 Van Walleghem heeft het hier over Louis Biebuyck. Louis Biebuyck werd geboren in Ieper op 20 januari 1848. Hij was vrederechter (benoeming op 3 februari 1891), katholiek provincieraadslid (1874-1891) en voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Ieper. In 1877 trouwde hij met Louise van den Hende. Zij kregen drie zonen: Albert (1879), Paul (1881) en Eugène (1889). Hij bewoonde het ‘White Château’ langs de Meenseweg in Ieper. Hij overleed in Watou op 27 oktober 1916. Zijn vader was Pierre Biebuyck (1800-1884), volksvertegenwoordiger en rechter.

Foto 1: Louis Biebuyck als rechter

Foto 2: het kasteeltje aan de Meenseweg te Ieper, later “White Chateau” genoemd waar Louis Biebuyck tot aan de Eerste Wereldoorlog woonde.

 3. tenten

 Daarmee bedoelt Van Walleghem houten barakjes

4. de boekhandel van Sansen

 De boekhandel van Valère Sansen heette “'t Vrije België”. De Poperingse drukker en uitgever Valère Sansen zag zich door de beschietingen in 1915 genoodzaakt om Poperinge te verlaten. Op het einde van dat jaar werd een "oorlogstent" opgericht in de Poperingestraat in Watou. De familie Sansen-Vanneste zou er tot april 1918 verblijven, waarna ze verder zuidwaarts naar Berck-sur-Mer moesten. In deze periode werden hun zoons Albert en Jan Sansen geboren.

Foto 3: de barak van Valère Sansen in Watou (Stadsarchief Poperinge en Westhoek Verbeeldt)

5. IJper

 Het gaat om het in 1916 bij Berger-Levrault uitgegeven Yper: naar het Engelsch van John Buchan. Pastoor Alfons Callewaert vertaalde hiermee een werk van Buchan dat verscheen in de reeks Nelson’s history of the war.

Foto 4: het exemplaar uit het Kenniscentrum van In Flanders Fields Museum

6. J. Buchan

 John Buchan (Perth, Schotland 26 augustus 1875 – Montreal, Canada 11 februari 1940) was journalist, schrijver, uitgever en politicus. Hij studeerde rechten in Glasgow en Oxford.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij oorlogsverslaggever voor The Times en later hoofd van de Britse inlichtingendienst. Hij speelde een grote rol in de Britse oorlogspropaganda, werd een belangrijk raadgever voor de regering en schreef de redevoeringen voor Douglas Haig, de opperbevelhebber van het Britse leger aan het westelijk front.Van 1935 tot aan zijn dood in 1940 was hij als gouverneur-generaal de vertegenwoordiger van de Britse Kroon in Canada. Buchan schreef verhalen, thrillers, spionageromans, historische romans, biografieën en andere non-fictie. The thirty-nine steps uit 1914, dat in 1935 werd verfilmd door Alfred Hitchcock, is een van zijn bekendste titels.

Foto 5: John Buchan

7. E.H. Callewaert

Het gaat dus om zijn vriend Alfons Callewaert. Hier vindt U een foto van E.H. Callewaert. 

Meer info via: info@vanwalleghem.be

NAMENLIJSTEN

Terug