Agenda ’19

De Vergeten Soldaten
van de Eerste Wereldoorlog

23-05-2019

Boekvoorstelling De Vergeten Soldaten van de Eerste Wereldoorlog door de auteur Dominiek Dendooven. 19.15 u - Museumcafé

Inhoud

Een vergeten geschiedenis van de 140.000 soldaten en arbeiders uit China en India die meevochten in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.

Dat tijdens de Eerste Wereldoorlog miljoenen soldaten streden aan het front bij Ieper is geweten. Veel minder bekend is dat er ook honderdduizenden uit de kolonies bijzaten. Liefst 140.000 kwamen uit China en evenzoveel uit India. Ze vochten vooral in dienst van de Fransen en de Britten. Waarom belandden ze daar? Hoe beleefden ze de loopgraven? Welke invloed had hun verblijf op henzelf en op de samenlevingen waar ze, in het beste geval, naar terugkeerden? In De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog pluist Dominiek Dendooven het uit. Maar hij staat ook stil bij de blik van de Europeanen:'Vandaag zag ik de eerste Chinezen, met hun blauwe, linnen kostuums. Verschillende zagen eruit als onnozelaars of halve zotten. Hun gezichten hehben iets vrouwelijks:ze hebben nauwelijks baarden.' Een vergeten geschiedenis van zij die honderd jaar in het donker bleven en niet gezien werden.

Auteur

Dominiek Dendooven is historicus en wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum. Hij bestudeert onder meer de geschiedenis van niet-Europese troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Gratis. Na de lezing wordt er een drankje aangeboden en is er mogelijkheid tot aankoop van het boek.

Inschrijven via kenniscentrum@ieper.be