War Resistance
Then and Now

10-11-2019

Voor de twaalfde keer organiseren het Vlaams Vredesinstituut van het Vlaamse parlement, het Vredesfonds van de stad Ieper en het In Flanders Fields Museum een Elfnovemberlezing. Elk jaar wordt aan de vooravond van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog een eminent spreker uitgenodigd om vanuit hun eigen discipline de herdenking van de Eerste Wereldoorlog een actuele reflectie te geven.

Programma

  • Verwelkoming door Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum
  • Toespraak door Emmily Talpe, burgemeester van Ieper
  • Lezing (in het Engels) door Lois Bibbings: War Resistance Then and Now
  • Optreden door het dameskoor Amaranthe
  • Receptie

Lois Bibbings

Lois Bibbings is professor Law, Gender and History aan de universiteit van Bristol (UK). In de voorbije jaren heeft zij bijzonder onderzoek verricht naar tegenstemmen van de Eerste Wereldoorlog die niet gehoord mochten worden. Het gaat vnl. over vrouwen die voor hun rechten opkwamen en vredesactivisten werden, over gewetensbezwaarden om morele, politieke of godsdienstige redenen, en om deserteurs en dienstweigeraars. Vanuit dat onderzoek formuleert ze briljante inzichten in de mechanismen van onderdrukking, geweld, seksualiteit, en beschrijft ze juridische en ethische aspecten van ‘het geweten’ waarop individuen en samenlevingen zich telkens weer beroepen.

Amaranthe

Dameskoor Amaranthe, onder leiding van dirigent Johannes Dewilde, is opgericht in 2006 en groeide uit tot een gevestigde en zeer gerespecteerde waarde in het koor- en muziekleven in Vlaanderen. De laatste jaren is Amaranthe ook steeds nadrukkelijker aanwezig op de internationale koorscène. Amaranthe investeert steeds in kwaliteit, goede en verrassende programma's en uitdagende projecten.

Zondag 10 november
om 20.30
in CC het Perron (Ieper)
Gelieve te registreren op kenniscentrum@ieper.be


 


 


 

War ResistanceThen and Now