Museum

Frauke Pieper, Braunschweig, Duitsland, Dipl. Ing. Christof Ringler, Wenen, Oostenrijk en Mag. Jakob Ringler, Innsbruck, Oostenrijk

De kleinkinderen van Hans Pieper (1882-1946), met name Frauke Pieper, Christof Ringler en Jakob Ringler, schonken een mooie collectie van 106 tekeningen gemaakt door hun grootvader.

Hans Pieper studeerde aan de Technische Universiteit van Darmstadt als ingenieur. Van 1914 tot 1915 was hij officier bij de Festungsbaukompagnie/Köln en van 1915 tot 1918 was hij luitenant bij de Landwehr, Marine Pionier Bataljon Marine-Korps Flandern.

Gedurende de oorlog maakte hij verschillende tekeningen van de plaatsen en gebouwen waar hij kwam. Dat gaat van landschappen tot gedetailleerde tekeningen van verwoeste gebouwen. Er werd ook een reeks van 7 grote prenten geschonken die als een soort stripverhaal bekeken en gelezen kunnen worden. Ze vertellen het leven aan het front. Deze werden ook door Hans ontworpen en getekend, maar in beperkte oplage gedrukt en gepubliceerd na de oorlog. Alle tekeningen en prenten zijn telkens gedateerd zodat het echte tijdsdocumenten worden.

Frauke Pieper, Braunschweig, Duitsland, Dipl. Ing. Christof Ringler, Wenen, Oostenrijk en Mag. Jakob Ringler, Innsbruck, Oostenrijk Frauke Pieper, Braunschweig, Duitsland, Dipl. Ing. Christof Ringler, Wenen, Oostenrijk en Mag. Jakob Ringler, Innsbruck, Oostenrijk Frauke Pieper, Braunschweig, Duitsland, Dipl. Ing. Christof Ringler, Wenen, Oostenrijk en Mag. Jakob Ringler, Innsbruck, Oostenrijk Frauke Pieper, Braunschweig, Duitsland, Dipl. Ing. Christof Ringler, Wenen, Oostenrijk en Mag. Jakob Ringler, Innsbruck, Oostenrijk