Klein Zwaanhof

ligging en openingsuren

thema's van dit informatiepunt

wandelen in deze omgeving

 

 

ADRES & OPENINGSUREN

Hoeve Klein Zwaanhof
Kleine Poezelstraat
8904 Boezinge

1/04 - 15/11: 10u - 17u45
16/11 - 31/03: 10u - 16u45

   

BESCHRIJVING & THEMA'S

Het noordelijke informatiepunt bedient de frontboog vanaf het Kanaal Ieper-IJzer, in Boezinge, tot Wieltje. De locatie is het gewezen woonhuis van de wederopbouwhoeve Klein Zwaanhof langs de Kleine Poezelstraat. Deze hoeve lag ongeveer midden het noordelijke deel van de frontboog. Vanaf 22 april 1915 was de noordelijke Ieperboog een van de felst bevochten slagvelden tijdens de Tweede Slag bij Ieper. Klein Zwaanhof ligt ook op de rand van het industriegebied en vormt letterlijk de scheiding tussen de industriezone en het open landbouwgebied, waar vele oorlogsrelicten in de bodem bewaard bleven. Bovendien is dit een omgeving waar uitzonderlijk veel literaire figuren uit WO1 langskwamen.

In en om dit informatiepunt komen drie thema's aan bod:

  • De vorming en de evolutie van de frontlijnen

Een film toont de oorlogsgebeurtenissen via historisch beeldmateriaal, het ontstaan van de frontlijnen in het gebied en aandacht voor de nog aanwezige relicten, monumenten en begraafplaatsen.

  • De archeologie van de oorlog

Tijdens het ontwikkelen van de bedrijventerrein werden meer dan 200 lichamen van gesneuvelde soldaten geborgen en duizenden archeologische vondsten gedaan.

  • De dichters van de Salient

Beroemde dichters als Ernst Jünger (D), Francis Ledwidge (IRE), Edmund Blunden (GB), John McCrae (Can), Robert d'Humières (F), Hed Wynn en David Jones (Wales) krijgen hun plek in dit frontgebied.

 

 

WANDELEN

Vanuit de hoeve start een wandeltocht van 2,5 km die de bezoeker naar en doorheen de beruchte frontzone Caesar's Nose brengt, en naar de educatieve site Yorkshire Trench & Dug-out. Onderweg vertellen en tonen infopanelen op de herinneringsbomen hoe dit oorlogsfront tot stand kwam. Als begeleiding bij deze wandeling wordt een digitale applicatie aangeboden.

Klein Zwaanhof Klein Zwaanhof