Palingbeek

ligging en openingsuren

beschrijving van de site

wandelen in deze omgeving

 

 

ADRES & OPENINGSUREN

provinciedomein De Palingbeek
Palingbeekstraat 18
Zillebeke

permanent toegankelijk

  

BESCHRIJVING

Het instappunt bevindt zich centraal binnen het provinciedomein De Palingbeek, niet ver van de grote parking. Het vormt de toegangspoort tot het unieke oorlogslandschap "The Bluff", het Molenbos, en verderop de beroemde site Hill 60, de kratersite Caterpillar (domein De Vierlingen), de mooie begraafplaats Larch Wood Cemetery en omgeving.

Het instappunt in het provinciedomein biedt informatie over het volledige zuidelijke deel van de frontboog, van Hill 60 (Wervikstraat Zillebeke) tot Sint-Elooi. Op de nabijgelegen site Hill 60 komt er nieuwe parking die zal functioneren als secundair instappunt met gerichte introductie op het gebied. Op comfortabele houten wandelpaden en trappen kan iedereen deze topgebieden binnen het Ieperse oorlogslandschap ontdekken.

In het instappunt Zuid komen twee thema's aan bod.

  • De vorming en de evolutie van de Zuidelijke Salient

Een film illustreert, op basis van archiefbeelden, hoe het bucolische landschap in de zuidelijke Ieperboog werd omgevormd tot één van de meest dramatische oorlogslandschappen in ons land, met vele, grote en kleine kraters en de typerende kleine begraafplaatsen.

  • De ondergrondse oorlog.

Tussen Bellewaarde en Sint-Elooi liggen talrijke relicten van de mijnenoorlog die er tussen 1915 en 1917 werd uitgevochten. Het gaat over de sites van Sint-Elooi, The Bluff, The Caterpillar, Hill 60, Sanctuary Wood, Hoge en Bellewaerde.

 

WANDELEN

Een wandelbrochure van The Bluff naar Hill 60 is hier te downloaden.

Palingbeek