Yorkshire Trench & Dugout

ligging en openingsuren

beschrijving van de site

wandelen in deze omgeving

 

 

ADRES & OPENINGSUREN

Industriezone langs het kanaal Ieper-IJzer
Bargiestraat
Boezinge

permanent toegankelijk

  

BESCHRIJVING

In de buurt van Ieper is de oorlog overal, nog altijd. Is het niet zichtbaar in het landschap, in een van de honderden begraafplaatsen, monumenten of relicten, dan is het minstens nog ondergronds. Op 60-70 cm diepte is de oorlog nog aanwezig. Dat ondervond de bevolking heel snel toen vanaf 1992 langs het Kanaal Ieper-IJzer een nieuw industrieel gebied werd ontgonnen. Al na enkele dagen stootte men op sporen van de oorlog: onontplofte munitie, constructies, en menselijke resten. Sindsdien werden tot in het voorjaar van 2008, 205 lichamen geborgen van soldaten van drie verschillende nationaliteiten.

De Stad verwierf voor de inrichting door het In Flanders Fields Museum een klein stukje terrein waardoor de voormalige Britse loopgraaf Yorkshire Trench loopt.
In nauw overleg met het archeologische team werd de loopgraaf gerestaureerd in het oorspronkelijke tracé, waaraan ook de in- en uitgang liggen van een deep dug-out uit 1917. Een reeks informatiepanelen en het grondplan van de dug-out uitgetekend op het terrein maken de loopgravenoorlog aanschouwelijk voor de bezoeker.

 

WANDELEN

De site Yorkshire Trench & Dug-out is opgenomen in de wandeling die start vanuit het instappunt Klein Zwaanhof. Klik hier voor de wandeling Instappunt Noord

Als begeleiding bij deze wandeling wordt een digitale applicatie aangeboden.

Yorkshire Trench  Dugout