Agenda ’17

Sporen van Oorlog
Archeologie van WO1

17-02-2018 - 26-08-2018

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was het landschap langs de frontlijn omgevormd tot een grote woestenij. Na de oorlog kwam de bevolking terug en wachtte hen de enorme uitdaging om de regio opnieuw op te bouwen en bewoonbaar te maken. Op dit moment werden de sporen van de oorlog weggevaagd en worden ze een deel van het archeologische bodemarchief. Overal in de Westhoek sluimeren in de bodem, nauwelijks dertig centimeter diep en onzichtbaar voor het blote oog, de archeologische resten van de oorlog.

De tentoonstelling toont voor het eerst de resultaten van meer dan 150 opgravingen die het afgelopen decennium in de frontregio plaatsvonden. Talrijke spectaculaire bodemvondsten komen aan bod die aangetroffen werden in militaire kampen en hospitalen achter het front en de slagvelden aan het IJzerfront en de Ieperboog. Objecten uit de loopgraven tonen het dagelijkse leven aan het front. De materiële relicten van de stellingenoorlog en het verhaal van gesneuvelde soldaten, waarvan de lichamen geborgen werden, komt aan bod. De absolute blikvangers van deze tentoonstelling zijn paardenskeletten, een Britse en Duitse originele loopgraaf, een ondergrondse tunnel en de persoonlijke objecten van zes Duitse gesneuvelden die in een massagraf werden begraven een onlangs werden herontdekt. De museale opstelling is doorspekt met multimedia (films, 3d modellen).

Vandaag zijn de laatste menselijke getuigen van de oorlog verdwenen; wat ons nog rest is het landschap. Hoewel de oppervlaktesporen in de naoorlogse jaren werden uitgewist en je de frontlinies van toen niet langer kan aflezen in het landschap, zijn er nog heel wat sporen van de oorlog bewaard.

Met geavanceerde technieken uit de digitale gereedschapskist van archeologen worden deze lagen zichtbaar gemaakt. Als bezoeker kan je dit ontdekken met een waaier aan interactieve presentaties.

Sporen van OorlogArcheologie van WO1