Americans in Flanders Fields: Names & Places 1917-1919

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten vier Amerikaanse Divisies in België: de 27ste en de 30ste nabij Ieper in juli en augustus 1918, en de 37ste en de 91ste in het gebied tussen Waregem en Oudenaarde in oktober en november 1918. Ook belangrijk is de bevrijding van het kleine dorp Petite Chapelle nabij de Franse grens op 10-11 november door het 370ste Infanterieregiment, één van de weinige vechtende Afro-Amerikaanse eenheden. Naast de militaire aanwezigheid in 1918 waren er eerder al Amerikaanse personen en organisaties aanwezig aan het front in West-Vlaanderen: schrijfster Mary Borden leidde een hospitaal voor de Franse troepen nabij Roesbrugge, Harvard neurochirurg Harvey Cushing diende in 1917 in een Brits veldhospitaal nabij Poperinge, het Amerikaanse Rode Kruis leidde een aantal hulpprogramma's voor Belgische burgers, de Amerikaanse YMCA verzorgde Chinese arbeiders in Britse dienst, enzovoort.

Behalve Flanders' Field Cemetery in Waregem, de Ohio-Bridge in Oudenaarde, en de gedenktekens in Kemmel en Oudenaarde, is er vandaag weinig dat de bezoeker herinnert aan die Amerikaanse aanwezigheid. Bovendien liggen de handvol bestaande Amerikaanse sites ver uit elkaar en zijn ze niet met elkaar verbonden.

Met de financiële steun van en in samenwerking met de ambassade van de Verenigde Staten in België voert In Flanders Fields Museum samen met het Smithsonian Institution (Washington, USA) een onderzoeks- en publieksproject uit naar de Amerikaanse aanwezigheid in België tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Dit project kent meerdere luiken die uitgevoerd worden tussen 2022 en 2024:
- het identificeren van alle Amerikaanse slachtoffers die tijdens WO1 op Belgisch grondgebied zijn omgekomen, en hen blijvend integreren in de herdenkingspraktijken. Naast de slachtoffers die in Flanders’ Field Cemetery in Waregem rusten, gaat het hierbij ook om de naar de Verenigde Staten gerepatrieerde doden.
- Het uitwisselen van expertise over onderzoek naar WO1 en de daaraan gekoppelde museologie.
- Het versterken van de Amerikaanse WO1-sites in België door een app te ontwikkelen met historische informatie en persoonlijke verhalen, en zo deze sites virtueel met elkaar verbinden.
- Een (reizende) tentoonstelling om de resultaten van het project aan een breed publiek bekend te maken.
- Een publicatie waarin de resultaten van het project hun definitieve neerslag zullen vinden.