Slagveld achter het front

Artikelcode : 1149-21

Bevat 3 boeken: Dagboek zonder data, Verboden gebied en Het kielzog van de oorlog.

26,00 incl. BTW Direct leverbaar (Niet leverbaar in de UK)
  • Unieke boeken en gadgets
  • Snelle betaling
  • Veilige levering
  • Levering binnen 5 werkdagen

Meer info

Bevat 3 boeken: Dagboek zonder data, Verboden gebied en Het kielzog van de oorlog.

Verboden gebied
Mary Borden was de dochter van een miljonair in Chicago. Ze trok naar Europa en richtte in de Eerste Wereldoorlog vlak achter het loopgravenfront in België eigen veldhospitalen op. Afschuwelijk verminkte, bloedende en krijsende soldaten werden er binnengebracht, vers van het slagveld. Met een groot persoonlijk mededogen jegens de slachtoffers, schrijft Borden over wat ze zag en meemaakte. Ze ondervond daarom de grootste moeilijkheden om haar 'Verboden gebied' gepubliceerd te krijgen.

Kielzog van de oorlog
Een Amerikaanse verpleegster in een veldhospitaal op een paar kilometer afstand van het front in België anno 1916 – dus vlak bij de gruwelijkheden van een onbegrijpelijke loopgravenoorlog. Ellen N. La Motte was in 1915 vrijwillig naar Europa gekomen om er achter de linies te werken. Ze maakte er de dagelijkse ellende van de soldaten mee, zag hen zwaar verminkt het veldhospitaal binnengebracht worden, zag hen lijden en creperen. La Motte observeerde de machinerie van dood en verderf en besloot erover te schrijven. In 'Het kielzog van de oorlog' doet ze verslag van het menselijk wrakhout om zich heen. De publicatie ervan leidde in Amerika tot een verbod op het boek – omdat het alle hoop en elke illusie doofde. Erwin Mortier ontdekte het vergeten meesterwerk van La Motte toen hij op zoek was naar bronnen voor zijn roman 'Godenslaap'. Hij maakte er een prachtige vertaling van.

Dagboek zonder data
In 1914 was Enid Bagnold vijfentwintig jaar oud. Ze was mooi en intelligent en veelbelovend, maar bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd ze een eenvoudige verpleegster in een militair hospitaal in Woolwich (Engeland), waar de ene geknakte soldaat na de andere uit de loopgraven in Frankrijk en België werd afgeleverd. Overal klonk de kreet dat de oorlog gewonnen moest worden – en de prijs waartegen dat gebeurde, valt in het dagboek van Enid Bagnold te lezen. Eindeloze vernietiging, afschuwelijk lijden, verspilling en gruwelijke geestelijke ontwrichting. Maar Bagnold laat het daar niet bij: vanuit haar dagelijkse ervaring als verpleegster hekelt ze de medische dienst van het Britse leger en het gehele militaire establishment. Ontzetting, woede, verontwaardiging: het zijn de drijfveren van waaruit Bagnolds dagboek geschreven is.

Kenmerken

  • Aantal bladzijden
    141, 158, 174
  • Auteur(s)
    Erwin Mortier
  • Bindwijze
    Paperback
  • Uitgever
    De Bezige Bij
  • Taal
    Nederlands