Instappunten

instappunt NOORD

Hoeve Klein Zwaanhof
Kleine Poezelstraat
8904 Boezinge
1/04 - 15/11: open van 10 tot 17.45 uur
16/11 - 31/03: open van 10 tot 16.45 uur

Het noordelijke informatiepunt bedient de Ieperboog van Boezinge tot Wieltje. Tijdens de Tweede Slag bij Ieper, vanaf 22 april 1915 was dit een van de felst bevochten slagvelden. Een film toont het ontstaan van de frontlijnen aan de hand van historisch beeldmateriaal en met aandacht voor de nog aanwezige relicten, monumenten en begraafplaatsen.

Tijdens het ontwikkelen van het nabijgelegen bedrijventerrein werden meer dan 200 lichamen van gesneuvelde soldaten geborgen en duizenden archeologische vondsten gedaan. Te midden van de industriezone houdt de site Yorkshire Trench & Dugout het oorlogsverleden in beeld.

Bovendien is dit een omgeving waar uitzonderlijk veel literaire figuren uit WO1 langskwamen.

WANDELKAART

instappunt OOST

naast Hooge Crater Museum
Meenseweg 467
8902 Zillebeke
 
altijd toegankelijk

Dit informatiepunt belicht het oostelijke deel van de Ieperboog, aan beide zijden van de Meenseweg, van de Zonnebeekseweg tot Hill 62. Een film met uniek historisch beeldmateriaal illustreert de chaotische frontvorming in het gebied en toont hoe de nog intacte landschapsrelicten op de hoogte van Bellewaerde tot stand kwamen.

Het instappunt is ondergebracht in het toiletgebouwtje van de voormalige school en ligt vlak naast het heropgebouwd kasteel Kasteelhof 't Hooghe, en tegenover de indrukwekkende CWGC-begraafplaats Hooge Crater Cemetery. Vóór de oorlog was het buitengebied rond Ieper bezaaid met 45 kastelen en landhuizen, omgeven door prachtige parken. In de oorlog werden die bijna allemaal vernietigd.

WANDELKAART

instappunt ZUID

provinciedomein De Palingbeek
Palingbeekstraat 18
8902 Zillebeke
 
altijd toegankelijk

Het instappunt bevindt zich midden in het provinciedomein De Palingbeek en biedt informatie over het volledige zuidelijke deel van de Ieperboog: van Hill 60 tot Sint-Elooi. Een film illustreert hoe het bucolische landschap werd omgevormd tot één van de meest dramatische oorlogslandschappen in ons land, met vele, grote en kleine kraters en de typerende kleine begraafplaatsen.

Tussen Bellewaarde en Sint-Elooi liggen talrijke relicten van de ondergrondse mijnenoorlog die er tussen 1915 en 1917 werd uitgevochten. Het gaat over de sites van Sint-Elooi, The Bluff, The Caterpillar, Hill 60, Sanctuary Wood, Hoge en Bellewaerde.

WANDELKAART