Wendy Morris

Off the record
2008

Wendy Morris

BIOGRAPHY

Wendy Morris werd geboren in Walvis Bay, Namibië. Nu woont en werkt ze in België. Wendy is kunstenaar, onderzoeker, hoofddocent en deeltijdhoogleraar Hedendaagse Kunst, in het Departement Kunstgeschiedenis van de KU Leuven en de Luca School of Arts, Brussel.

Wendy Morris put beelden uit het dagelijkse leven en uit dramatische gebeurtenissen, uit persoonlijke en collectieve ervaringen. Ze zijn herkenbaar omdat ze met grote precisie zijn getekend, maar ook omdat ze verwijzen naar een historische, sociologische en intieme context. De animatie brengt ze tot leven, laat ze groeien en verdwijnen, laat ze overgaan van de ene context naar de andere, van het ene uitzicht naar het andere.

KUNSTWERK

Off The Record is een werk over gebeurtenissen in het verleden, maar net zoals dat was voor de schrijvers wier documenten de basis vormen van het werk, gaat het vooral over de relevantie van deze gebeurtenissen in het verleden.

Het werk is gebaseerd op het dagboek van Wendy's oudoom Walter Giddy, die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog, en op de verhandeling Native Life in South Africa van Sol Plaatje, een getuigenis over de gefrustreerde pogingen van vele zwarte Zuid-Afrikanen om hun rol te spelen in de oorlogsinspanning.

De film draait om de verschillende ervaringen en behandelingen van Zuid-Afrikanen die actief waren op het Europese strijdtoneel, verschillen die afhankelijk waren van de gemeenschappen waaruit zij afkomstig waren.

Een aantal tekeningen en hun stop-motion-animatie werden gemaakt in een tijdelijk atelier in het museum waar de uiteindelijke film ook was te zien. Zodoende gaf de kunstenaar ook een inzicht in haar werkmethode.

MEDIA

35mm stop frame film (4'56'')