-

Feniks

de wederopbouw na WO1

  • koninklijke zaal
  • tijdelijke tentoonstelling

Over

"Heropbouwen is belangrijker dan vernietigen en verdient om herinnerd te worden.” Deze woorden van oorlogsverslaggever Rudi Vranckx sluiten perfect aan bij de wederopbouwtentoonstelling van het In Flanders Fields Museum. Net zoals in Syrië vandaag, waren honderd jaar geleden grote delen van België totaal verwoest. Het was slechts dankzij de lokale bevolking dat steden en dorp uit hun as herrezen. De tentoonstelling

FENIKS
de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog

is een ode aan de veerkracht van vergeten mannen en vrouwen die puin ruimden en het land na de Eerste Wereldoorlog herbouwden. 

In 2020 staat de Westhoek in het teken van de wederopbouw. Feniks is daarom meer dan zomaar een tijdelijke tentoonstelling. Het is de inleiding op het gelijknamige project Feniks2020 dat de hele regio, van Nieuwpoort tot Heuvelland, overspant en het verhaal vertelt van een streek die bliksemsnel uit zijn as herrees. Die herrijzenis was zeker geen evidentie. In 1918 dachten velen dat het onmogelijk zou zijn om een gebied bijna zo groot als Londen volledig te herstellen. De volledige frontzone bebossen was volgens hen een betere optie. 

Feniks toont hoe het uiteindelijk helemaal anders liep. De fotocollectie van de Ieperse fotografen Maurice en Robert Antony loopt als een rode draad doorheen de tentoonstelling en biedt een verrassende kijk op de verschillende facetten van de wederopbouw. Persoonlijke verhalen en unieke objecten brengen het wederopbouwverhaal tot leven. Dat alles in het grootste en meest iconische wederopbouwmonument van het land: de Ieperse lakenhallen. Want welk gebouw verbeeldt het naoorlogse herstel beter dan ‘s werelds grootste gotische burgerlijk bouwwerk?

---ooo---

fotoreportage van de tentoonstelling

Feniks logobalk_Feniks