-

Plaats

Philippe Viérin

  • permanente zaal
  • artist in residence

Over

In 2020 besteedt de voormalige frontstreek van de Eerste Wereldoorlog aandacht aan de wederopbouw na de oorlog. Die is nu bijna honderd jaar oud. Een van de toonaangevende architecten van deze wederopbouw was Jos Viérin. Zijn achterkleinzoon, Philippe Viérin, is nog altijd architect, zoals zijn vader en grootvader voor hem. Philippe is een hedendaags architect, hij creëert nieuwe gebouwen maar herinterpreteert evengoed oude. Hij bouwt verder. Dat deed hij met zijn bureau noAarchitecten in 2010 ook voor de uitbreiding van het In Flanders Fields Museum.

Al twintig jaar nodigt het IFFM jaarlijks een hedendaags kunstenaar uit voor een persoonlijke reflectie op oorlog en vrede. In dit Feniks-jaar moest dat idealiter een architect zijn. Het museum nodigde Philippe Viérin uit om een vraag van een eeuw te beantwoorden: is de wederopbouw die de Westhoek vandaag zo typeert, geslaagd?

Een hele winter en lente lang reflecteerde Philippe in korte teksten en voorbeelden uit eigen praktijk en leven over die vraag. Daarbij werd de figuur van de overgrootvader belangrijker dan hij aanvankelijk had vermoed. In de installatie

PLAATS

neemt Philippe Viérin ons mee op een gelaagde zoektocht naar een persoonlijke appreciatie van een geschiedenis, van de noden van mensen, van een regio en van een voorouder. De zoektocht verplichtte hem zijn eigen visie op architectuur te verduidelijken.

 

PLAATS van Philippe Viérin is een installatie met multimediaprojectie waarin zijn reflectie rijk geïllustreerd en toegankelijk gemaakt wordt. Commentaarstem in het Nederlands, met zaalbladen in het Frans, Engels en Duits. 

PLAATS is ook een boek. Naast Philippe Viérins teksten bevat het historische foto’s en een nieuwe fotoreportage van Stijn Bollaert.

AiR_Viérin AiR_Viérin_02