schenkingsregister

ROMAN NEKOLIAK uit GENT

Roman Nekoliak schonk verschillende boeken met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog.

JAN VIERSTRAETE uit ALSEMBERG

Jan Vierstraete bezorgde ons een exemplaar van de tweedelige publicatie “Fermes, Types et Constructions rurales en West-Flandre” door Alfred Ronse en Théo Raison uit 1918.

Dirk Cuvelier uit Kortemark schonk een houten koffer, gebruikt door de Belgische familie Deconinck die vluchtte van Sint-Joris bij Nieuwpoort naar Périgueux in Frankrijk

Brouwer Emiel Criem en Virginie Morlion uit Reninge hadden 5 kinderen. Rachel, Sylvain, Adrien, Aline en Maurice. Rachel overleed in 1905, ze was pas 21 jaar. Bij het uitbreken van de oorlog studeerde Adrien geneeskunde. Hij werkte vanaf augustus 1915 als arts in het Belgisch hospitaal in Le Havre. Op 24 mei 1918 werd hij teruggeroepen en nam deel aan het eindoffensief. Broer Maurice werd ingedeeld bij het 3de Linieregiment.

Emiel en Virginie hielden de brouwerij meer dan waarschijnlijk in werking tot 1915. Daarna vluchtten ze naar Oost-Vleteren en in 1917 trokken ze verder naar Ancenis aan de Loire in Frankrijk. Het brouwersgezin keerde in april 1919 terug naar Reninge. Adrien Criem vestigde zich als huisarts in Vlamertinge.

Colette Criem, achterkleindochter van Emiel en Virginie schonk een grote collectie foto’s, postkaarten, documenten en memorabilia. De haarscherpe foto’s van grootvader Adrien bieden een unieke inkijk in het reilen en zeilen van het hospitaal in Le Havre.