beschrijving van het museumbezoek

De spiegel van de geschiedenis

Het vernieuwde In Flanders Fields Museum confronteert de bezoeker met de gevolgen van den Grooten Oorlog. Het confronteert oud en jong met leven en dood in de Ieperse frontstreek. Het houdt ons een spiegel voor en doet ons stilstaan bij hoe wij omgaan met ons verleden en dat van alle andere betrokken landen. Mensen kwamen uit meer dan vijftig verschillende landen en culturen om deel te nemen aan de oorlog in Vlaanderen. Vandaag ontvangt het museum dan ook bezoekers van over de hele wereld. En confronteert het hen met het universele karakter van een wereldbrand die 100 jaar geleden plaatsvond.

Persoonlijke verhalen

Het In Flanders Fields Museum heeft altijd al de nadruk gelegd op de persoonlijke verhalen in het grotere verhaal van een conflict dat de wereldgeschiedenis mee bepaald heeft. Naast de honderden authentieke objecten en beelden, die in een vernieuwende ervaringsgerichte vormgeving gepresenteerd worden, is er ook in het nieuwe museum bijzondere aandacht voor het verhaal van de ‘kleine man’. Levensechte personages en interactieve opstellingen confronteren de hedendaagse bezoeker met zijn evenmens in de oorlog een eeuw geleden.

Een uniek souvenir

Om het belevingsaspect nog te vergroten, ontvangt elke bezoeker bij zijn aankomst een persoonlijke ‘poppy’-armband. Dankzij de chip die in de armband zit, wordt de taalkeuze automatisch ingesteld en kan de bezoeker 4 persoonlijke verhalen ontdekken doorheen de permanente tentoonstelling.

Multimediaal en multidisciplinair

Het In Flanders Fields Museum heeft een sterke reputatie hoog te houden op het vlak van multimediale voorstellingstechnieken. Ook in de nieuwe scenografie is er ruimschoots aandacht voor de nieuwste museale toepassingen. Touchscreens, de interactieve poppy-armband, videoprojectie, geluidsfragmenten... alles staat in het teken van een intense beleving en een authentieke onderdompeling in het leven aan het front.

Het museum gaat bovendien verder dan een louter historisch of militair relaas van de feiten. Zo is er naast de historische (gebruiks)voorwerpen, dagboeknotities en artefacten ook ruimte voor persoonlijke impressies van soldaten en kunstenaars. Zowel uit het begin van de 20ste eeuw als hedendaagse dichters, auteurs, schilders, fotografen en beeldhouwers. Hun kunstzinnige interpretatie van de gebeurtenissen zorgt steeds weer voor een persoonlijke en aangrijpende confrontatie met de oorlog... maar ook met de hoop op vrede.

Beklim het belfort

De nieuwe scenografie van het museum besteedt veel aandacht aan het hedendaagse landschap als een van de laatste tastbare getuigen van de oorlogsgeschiedenis. Het museumparcours biedt voortaan dan ook de mogelijkheid het belfort te bezoeken. De beklimming van de 231 treden wordt beloond met een uniek zicht over de stad en de omliggende slagvelden.

Het bezoek van het belfort is optioneel en kost 2 EUR extra.

De poort naar WOI in Vlaanderen

Wie de stad en de omliggende slagvelden ook op de begane grond wil ontdekken, vindt in het In Flanders Fields Museum alle info. Zo is er een nieuw toeristisch bezoekerscentrum met een streektentoonstelling over Ieper en de Westhoek.

Het museum zelf brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. De volledig nieuwe permanente tentoonstelling vertelt over de inval in België en de eerste maanden van de bewegingsoorlog, over de vier jaar stellingenoorlog in de Westhoek - van het strand van Nieuwpoort tot de Leie in Armentières - over het einde van de oorlog én over de voortdurende herdenking sindsdien. Na het bezoek aan het museum, kunt u zelf op stap aan de hand van de vele themawandelingen, fietstochten of autocircuits.

beschrijving van het museumbezoek beschrijving van het museumbezoek beschrijving van het museumbezoek beschrijving van het museumbezoek beschrijving van het museumbezoek beschrijving van het museumbezoek beschrijving van het museumbezoek