begeleid museumbezoek

bezoek met gids

Wil je je museumbezoek gestructureerd laten verlopen of meer onderbouwen? Een gids neemt je mee in het museum en vertelt je het verhaal van de Eerste Wereldoorlog.

€ 90

RESERVEREN

begeleide wandelingen

De begeleide wandelingen nemen je mee doorheen de stad en confronteren je met de blijvende getuigen van de oorlogsgeschiedenis. Ontdek het verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan de hand van de voornaamste oorlogsmonumenten van de stad, of ontdek hoe de stad heropgebouwd werd nadat ze tot puin werd herleid.

Ieper en de Grote Oorlog

Deze wandeling brengt je langs de voornaamste oorlogsmonumenten van de stad. De beroemde Menenpoort, het Iers Kruis en de stemmige Saint-George's Memorial Church zijn blijvende getuigen van het oorlogsverleden van de stad. Deze wandeling is een uitstekende inleiding of aanvulling op een bezoek aan het museum.

€ 70

RESERVEREN

Ieper en de wederopbouw

Reeds vanaf 1919 kwamen de Ieperlingen terug naar hun verwoeste stad. Er waren verschillende visies over de toekomst van Ieper, maar de Ieperlingen beslisten om de handen zelf uit de mouwen te steken. Ontdek tijdens deze wandeling hoe de stad heropgebouwd werd na de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog.

€ 70

RESERVEREN

begeleide fietstochten

De fietstochten staan volledig in teken van de ‘zichtbare’ relicten in het landschap van de Eerste Wereldoorlog rond Ieper. Je volgt de boogvormige frontlijn, ook gemarkeerd door de nieuw aangeplante herdenkingsbomen, die gedurende de oorlogsjaren bijna gelijk bleef rondom het centrum van Ieper. Fietsen zijn door de groep zelf te voorzien.

Ieperboog Noord

Deze fietstocht start aan de Grote Markt waarna ze via het Ieperlee kanaal richting Essex Farm Cemetery trekt, de plaats waar John McCrae het gedicht In Flanders Fields schreef. Daarna vervolgt de tocht zich richting Carrefour des Roses, Yorkshire Trench & Dug Out en Wieltje, om afsluitend een bezoek te brengen aan de Franse begraafplaats Saint Charles de Potyze.

€ 140

RESERVEREN

Ieperboog Oost

Startend aan de Grote Markt brengt deze fietstocht je het oostelijk deel van de Ieperboog.  De tocht brengt je eerst naar de Franse begraafplaats Saint- Charles de Potyze, waarna je via de Begijnenbosstraat je tocht verderzet richting 't Hooge en Hill 62, om daarna via Zillebekevijver af te sluiten.

€ 140

RESERVEREN

Ieperboog Zuid

Via de Grote Markt begin je aan deze fietstocht en trek je eerst richting Zillebekevijver. Daarna breng je een bezoek aan Hill 60, het laatste stukje authentieke slagveld in Vlaanderen, om vervolgens via de Caterpillar, de Palingbeek, The Bluff en de Sint-Elooi krater de toch verder te zetten. Als laatste wordt ook Bedford House Cemetery bezocht, één van de grootste Commomwealth begraafplaatsen in de streek.

€ 140

RESERVEREN

begeleide bustochten

De bustochten speuren naar sporen van de Grote Oorlog brengen je naar het verhaal van de Grote Oorlog aan de hand van sporen die nog in het landschap te vinden zijn. Op deze rondritten bekijk je Ieper vanop deze veelzeggende plaatsen in het landschap. De groep dient hiervoor zelf busvervoer te voorzien.

Ieperboog Highlights

Deze tocht brengt je de hoogtepunten van de drie instappunten, Noord, Oost en Zuid. Vanuit instappunt Noord maak je ook een korte wandeling tot aan de Yorkshire Trench; een gerestaureerd Brits loopgravenstelsel. Via enkele kleine begraafplaatsen ga je naar instappunt Oost, naast Hooge Crater Museum, waar Bellewaerde Ridge wordt belicht. De route gaat verder via de waardevolle site Hill 60 en de immense krater, Caterpillar. Instappunt Zuid ligt in het provinciedomein De Palingbeek en biedt inzicht op de ondergrondse oorlog van Hill 60 tot Sint-Elooi.

€ 140

RESERVEREN

Ieperboog Noord

Tijdens deze rondrit maak je kennis met de gasaanval van 1915 die zich afspeelde in het noordelijk deel van de Ieperboog. De tocht start met een bezoek aan Essex Farm Cemetery en de gerestaureerde verbandpost waar John McCrae werkte. Deze Canadese dokter schreef het beroemde gedicht In Flanders Fields. Via de Duitse begraafplaats in Langemark rijden we naar de grootste Britse begraafplaats Tyne Cot Cemetery in Passendale. Via Zonnebeke en de Franse begraafplaats Saint-Charles de Potyze sluit de tocht af richting Ieper.

€ 105

RESERVEREN

Ieperboog Zuid

Deze tocht door het zuidelijke gedeelte van de frontlijn neemt aanvang op de gerestaureerde site van Hill 60, het laatste stukje authentieke slagveld in Vlaanderen. De tocht wordt vervolgd via de Vredestoren in het Iers Park van Mesen, een baken in het landschap die het offer van het Ierse volk, zowel Katholieken als Protestanten blijvend wil herdenken. In Ploegsteert wordt het indrukwekkende monument voor de vermisten en de begraafplaats bezocht, waarna de tocht afsluit via Bedford House Cemetery, één van de grootste Commonwealth begraafplaatsen in de streek.

€ 105

RESERVEREN

De balans

Honderd jaar na datum werd de voorbije jaren stil gestaan bij overheersende momenten uit de Eerste Wereldoorlog. Via het verhaal van John McCrae bij Essex Farm Cemetery en de eerste gasaanval in april 1915, ga je naar de Canadese gevechten bij het Hooge en Hill 62 in 1916. De tekenen van de mijnenslag van juni 1917 zijn nog zichtbaar bij Hill 60 (Caterpillar) of de Pool of Peace in Wijtschate. 1918 is een jaar vol verhalen van het aankomende einde: het Lente-offensief van de Duitsers, operatie Georgette op de Kemmelberg en de inbreng van de Amerikaanse troepen langs de Kemmelseweg brengen je terug naar het hart van de stad.

€ 105

RESERVEREN