Ons Verhaal
          " geschiedenis delen "

In een land waar oorlog gewoed heeft, gaat die niet gauw voorbij, ook niet als die oorlog inmiddels een eeuw achter ons ligt. Voor elk van de meer dan 600.000 doden die vielen in ons land, voor elk van de ruim 425.000 graven en namen op monumenten en voor de honderden andere sporen en relicten in de frontstreek, voor elk van de miljoenen getroffenen (fysisch of psychisch gewonden, vluchtelingen en gedeporteerden) bestaat er een verhaal van verdriet, pijn en beproeving ergens in de wereld.

Het museum wil de band met dit oorlogsverleden bewaren. Omdat het wezen van oorlog doorheen de tijd niet verandert, beschouwt het museum het brengen van dit oorlogsverhaal als een universele en eigentijdse vredesboodschap, en dus als een belangrijke maatschappelijke opdracht. Het museum werkt nauw samen met partners die zijn missie delen en werkt binnen het kader van Ieper Vredesstad.

Lakenhallen

Het museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. Het is gevestigd in de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper, een belangrijk symbool van oorlogsleed en van wederopstanding.

Vanuit die symbolische huisvesting schenkt het museum ook grote aandacht aan het hedendaagse landschap als een van de laatste tastbare getuigen. Het bezoek aan het Belfort is echter vanaf 21 september 2020 niet meer mogelijk wegens restauratiewerken. Vanaf Pasen 2022 (en na de beklimming van de 231 treden) zal de toren opnieuw uitzicht bieden over de stad en de omliggende slagvelden.

Permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling vertelt over de inval in België en de eerste maanden van de bewegingsoorlog, over de vier jaar stellingenoorlog in de Westhoek, over het einde van de oorlog én over de herdenking sindsdien.

De focus ligt op de menselijke ervaring. Honderden authentieke objecten en beelden worden in een ervaringsgerichte vormgeving gepresenteerd. Levensechte personages en interactieve opstellingen confronteren de hedendaagse bezoeker met zijn evenmens in de oorlog een eeuw geleden.

uit de VITRINE GELICHT

Meerstemmigheid

Binnen de context van een conflict dat de wereldgeschiedenis mee bepaald heeft, legt het In Flanders Fields Museum de nadruk op persoonlijke getuigenissen. Elke bezoeker ontvangt bij zijn aankomst een identificatie-armband, waarmee in de permanente tentoonstelling enkele passende levensverhalen ontsloten worden.

Mensen uit vijf continenten en van meer dan honderd verschillende landen en culturen namen deel aan de oorlog in Vlaanderen. Het museumpubliek is dan ook divers en uiterst internationaal.

Museum in het landschap

Nadat je in het museum kennisgemaakt hebt met het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek, kun je zelf op stap. Drie Ieperse kerngebieden met talrijke relicten zijn met elkaar verbonden via wandel- en fietstrajecten. Van Nieuwpoort tot aan de grens met Frankrijk herinneren jonge bomen aan de oude frontlijnen, en enkele apps helpen je om het huidige landschap te lezen als een grote getuige van de Grote Oorlog.

naar buiten

Museumcafé

Het Museumcafé is de perfecte plaats om even op adem te komen na een bezoek aan het museum. Een kop koffie of een streekbiertje, lunch of Afternoon Tea, we serveren het je met plezier. In de zomer is het trouwens heerlijk vertoeven op de binnenplaats van de Lakenhallen.

openingsuren

Scholen die het In Flanders Fields Museum of Yper Museum bezoeken, kunnen hier picknicken (mits consumptie). De picknickruimte moet je samen met je bezoek reserveren.

www.inflandersfieldscafe.be

Museumshop

In de Museumshop kan je grasduinen in een zeer ruim aanbod aan publicaties over de eerste Wereldoorlog en diverse andere thema’s met betrekking tot Ieper en de Westhoek. Je vindt er ook een ruime keuze aan postkaarten, posters, T-shirts, auto-, fiets- en wandelkaarten, pins, magneten en tal van andere gadgets.

De eigen publicaties van het In Flanders Fields Museum kun je ook vanop afstand aankopen door ze in onze Museumshop te bestellen.

aanbod OP BESTELLING