vrijdag - 01/10/1915

4° schrift, p.300-301
Afbeeldingen

1. een volledig bataljon Franse Canadezen

 Het gaat om het 22ste bataljon van de Canadian Expeditionary Force, bijgenaamd de Van Doos (naar de wijze waarop Engelstaligen het Franse vingt-deux uitspreken). De eenheid was opgericht voor Franstalige Canadezen in  november 1914 en ging op 20 september 1915 voor de eerste keer de loopgraven in ten zuiden van Ieper. Tot maart 1916 zouden de Van Doos in het Ieperse blijven als onderdeel van de 5th Infantry Brigade van de 2nd Canadian Division. Het was het enige volledige Franstalige bataljon in de legers van het Britse rijk. Het bestaat tot op vandaag als het Royal 22 Regiment.

Relatief gezien hebben minder Franstalige Canadezen zich aangemeld voor militaire dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog. De aanhankelijkheid ten opzichte van het Britse “moederland” was onder de Franstaligen veel minder groot. Anderzijds waren er onder de Engelstalige Canadezen veel meer eerste-generatie-migranten voor wie de banden met het Verenigd Korninkrijk nog erg sterk waren. 

 foto 1: cap badge van het 22ste bataljon CEF

 

2. In het Canadese leger vindt men volk van verscheidene landen

 Als migratieland bij uitstek waren er onder de Canadese militairen inderdaad zeer veel migranten.

 Op de Menenpoort in Ieper treft men onder de Canadezen onder vele anderen ook volgende namen aan uit de groepen die Van Walleghem vermeldt:

- Pierre Henri Lambert, zoon van Jules Lambert uit Saint-Leu-la-fôret (Seine-et-Oise, France)

- Douwe Frederik Puncke, zoon van Douwe Frederik Puncke en Elisabeth Maria Vorstelman en echtgenoot van Johanna ter Beek, uit de Van Weedestraat 12 in Soestdijk (Nederland)

- John (allicht Gianni) Montanelli, zoon Joseph (Giuseppe) en Sara Montanelli van Altopascio, Lucca (Italia)

- Richard Taelman, zoon van Henri Taelman en Leonie Nachtegael, Duivestraat 258, Kruishoutem (België)

 foto 2 : een fragment van het paneel van de Menenpoort waarop de slachtoffers van het 50ste bataljon van de Canadian Expeditionary Force worden herdacht. Onder hen de Franse Canadees Louis Beachene, de Zweedse Canadees Björkblad, de Japanse Canadees Hikotaro Koyanagi en de Nederlandse Canadees Douwe Frederik Puncke

 

3. min of meer gedwongen

 Canada heeft pas in 1917 de dienstplicht ingevoerd. Allicht doelt Van Walleghem hier op de sociale en/of economische druk die men voelde en die bij uitstek migranetn van de eerste generatie er toe aanzette om dienst te nemen.

 

4. 5, 6 of 7 fr

Dit is zowat evenveel als de burgers die voor het leger gevaarlijk werk verrichten: zie ook bij 15/11/1915

 

5. met lange vingers

 “Lange vingers hebben” betekent veelvuldig stelen.