vrijdag - 24/12/1915

4° schrift, p.340-341
Afbeeldingen

1. Advocaat Hoornaert van Antwerpen, tolk bij de Engelse Assistant Provost Marshall

Volgens de ledenlijst in Les grandes lignes de l'histoire du corps des interprètesmilitaires Belges 1914-1918 gaat het om Raoul Hoornaert.

In het begin van 1915 werd een detachement Engels-Nederlandse tolken opgericht  die vanaf einde 1917 in een Tolkencorps verenigd werden. De tolken werden verdeeld onder de veschillende hoofdkwartieren van de Britse en gallieerde troepen. Hun opdracht was om te bemiddelen en de communciatie te vergemakkelijken tussen de in Belmgië strijdende troepen en de plaatselijke bevolking. Daarbij moesten zij expliciet ook de belangen behartigen van de Belgische burgers. 

De Provost Marshals waren de officieren belast met de militaire politie binnen een wapenkorps.De  Assistant Provost Marshals waren dan de officieren  die de dienst uitmaakten op een lager niveau. Hier is de A.P.M. belast met zaken van politie en discipline binnen een divisie.

Op 19 maart 1916 richtte het gemeentebestuur van Reningelst een brief tot Mr  Hoornaert, “interprête auprès de la 3ième  Division de l'Armée britannique”: de schade die de Britse troepen berokkend hebben aan de gebouwen van de zondagsschool, die gevestigd was aan de toenmalige  Vlamertingestraat, en die toebehoort aan de gemeente Reningelst, worden geraamd op 532 Belgische frank” (bron: Stadsarchief Poperinge: Brievenboek van de gemeente Reningelst v.a. 15/11/1915, brief n° 18520)

Foto 1: de armband van een Assistant Provost Marshal

2. Een Belgische luitenant van de 6de Batterij

Charles Jean Schierkamp