donderdag - 02/03/1916

5° schrift, p.374-375
Afbeeldingen

1. De aanval van de Engelsen

 Op 14 februari 1916 (zie aldaar) hadden Duitse troepen een hoger gelegen Britse stelling bij The Bluff (in het huidige domein De Palingbeek) veroverd na de ontploffing van drie dieptemijnen. 

Twee weken later, op 2 maart 1916,  konden de Britten hun posities heroveren na een zorgvuldige voorbereide verrassingsaanval.Het was in meer dan een opzicht een merkwaardige aanval. Tijdens de voorbereiding werd “eenrichtingsverkeer” ingevoerd in de verbindingsloopgraven: sommigen werden enkel gebruikt voor het gaan naar het front, anderen alleen voor de terugkeer. Om die manier wilden de Britten verwarring bij de komende aanval vermijden. Alle bekabeling werd ingegraven. Een andere nieuwigheid waren de nieuwe stalen helmen. Die waren pas ingevoerd en er waren er nog maar weinig aan het Ieperse front. Om ervoor te zorgen dat alle mannen die zouden aanvallen over een helm beschikten, werd een inzameling gehouden bij andere eenheden in de Ieperboog. Een ander onderdeel van de voorbereiding was het bestuderen van het vijandelijk terrein: dat gebeurde aan de hand van een grote maquette, gebaseerd op luchtfoto’s. Een groot probleem voor de aanvallers was dat het overbruggen van de afstand tussen de eerste Britse lijn en de te veroveren Duitse lijn zowat twee minuten duurde. Een artillerieofficier kwam daarom met een list op de proppen: in de dagen voorafgaand aan de aanval werden de Duitsers op onregelmatige tijdsstippen, zowel ’s nachts als overdag telkens beschoten met een interval van twee minuten tussen elk salvo. Daarom namen ze de gewoonte aan om in dekking te blijven tot na het tweede salvo. En dat was gelukkig ook zo tijdens de aanval: zonder veel moeite kon het niemandsland doorkruist worden en de Duitse eerste loopgraaf werd bij verrassing overmeesterd. Op de flanken verliep de aanval echter veel moeilijker en vielen er heel wat doden. In totaal vielen in twee weken tijd ongeveer 2500 slachtoffers aan beide zijden.    

Zie dus ook bij 14 februari 1916.

2. links van Sint-Elooi

De Palingbeek ligt inderdaad vanuit Dikkebus gezien “links van Sint-Elooi”, ook de datum vabn 14 februari klopt.

Foto 1: de situatie aan The Bluff na de herovering door de Britten op 2 maart 1916: links in blauw de eerste Britse lijn, rechts de eerste Duitse lijn. Onderaan is nog net de sleuf van de oude vaart Ieper-Komen te zien.